Kan man blive skilt i islam, hvis man ikke har haft sex?

Foto: Iris

Svaret er kort og godt "ja", men kan samtidig være frygtelig kompliceret, svarer forfatter Aminah Tønnsen

Spørgsmål:

Kære brevkasse

Kan man godt blive skilt i islam, når man ikke har haft sex med sin kone?

Ægteskabet er både indgået som nikkah (ægteskabskontrakt) og juridisk. Fordi pigen er fra Pakistan, og drengen bor her. De fik lavet nikkah i april, men så kom drengen tilbage igen. Pigen kom til Danmark i august og bor hjemme hos drengen med hans familie.

Venlig hilsen
Rameesha

Svar:

Kære Rameesha

Du spørger, om man kan blive skilt i islam, når man ikke har haft sex med sin kone. Svaret er kort og godt "ja", men kan samtidig være frygtelig kompliceret.

Profeten Muhammed skal ifølge en overlevering (hadith) have sagt, at "af alt det, Gud har tilladt, er skilsmisse det, Han synes mindst om." Deri ligger der en opfordring til at tænke sig godt om, inden man går fra hinanden. Man skifter ikke ægtemage, så let som man skifter skjorte!

LÆS OGSÅ: Skilsmisse er en alvorlig sag

Der er to vers i Koranen, der omhandler den situation, hvor en mand ønsker skilsmisse fra sin hustru, før ægteskabet er fuldbyrdet:

"Det er ikke en forseelse at skille sig fra en kvinde før ægteskabet er fuldbyrdet eller brudegaven (faridah) fastsat, men giv hende en passende affindelsessum (mut'a) - den velhavende efter sin formåen og den mindrebemidlede efter sin - og i henhold til skik og brug.
Hvis I skiller jer fra en kvinde, før ægteskabet er fuldbyrdet, men efter brudegaven er fastsat, da giv hende halvdelen af hendes brudegave - medmindre hun selv giver afkald derpå, eller manden betaler det fulde beløb. At vore storsindet er mere foreneligt med gudsfrygt (taqwa). Glem ikke at være gavmilde imod hinanden. Gud ser alt, hvad I gør." (Koranen 2:236-237)

Hvis det er kvinden, der ønsker skilsmisse, kan det - ifølge traditionel islamisk jurisprudens (fiqh) - kun ske, hvis manden ikke opfylder sin forsørgelsespligt over for hende, hvis han er voldelig over for hende eller ikke opfylder sine ægteskabelige forpligtelser (det vil sige ikke går i seng med sin hustru) i fire til seks måneder (afhængigt af retsskole).

LÆS OGSÅ: Hvordan får jeg en islamisk skilsmisse?

I praksis sker det desværre ofte, at mænd forsøger at trække en skilsmisse indledt af deres hustru i langdrag, fordi det opfattes som ærekrænkende for manden og hans familie, at hans hustru beder om skilsmisse.

Derudover skal parret være opmærksom på, at den juridiske del af skilsmissen skal foregå ved de danske myndigheder, eftersom begge parter er bosat her i landet. Man skal ikke give nogen begrundelse for sit ønske om skilsmisse ved en dansk domstol; men en juridisk skilsmisse vil muligvis få den konsekvens, at hustruen ikke kan blive her i landet, idet hun efter skilsmissen ikke længere har nogen tilknytning hertil.

En skilsmisse kan altså få nogle ganske alvorlige både praktiske og juridiske konsekvenser, som det er værd at tage med i sine overvejelser.

Med venlig hilsen
Aminah Tønnsen
Forfatter og foredragsholder

Spørgsmål:

Kære Aminah

Tak for hjælpen.

Det er sådan, at der er en dreng. Jeg er selv en pige. Jeg har kendt ham i tre år.

Før skrev vi kun sammen. Han fik en ting at vide om min fortid, og efter noget tid blev han gift med sin kusine i Pakistan. Vi fik kontakt igen i juni og begyndte at snakke over telefon og mødes.

Så her for nogle dage siden fortalte han mig, at han er gift. Jeg vidste det ikke. Han siger, han ikke har lavet noget med hende. Jeg er 18, han er 21.

Jeg sagde til ham, at jeg ikke vil have noget med en gift mand at gøre. Han skrev, at han bliver skilt, og så vil han giftes med mig med det samme. Hans familie er imod det. Jeg sagde til ham, at jeg kun er 18 år og vil ikke giftes endnu.

Så siger han, at han er klar på at gå fra alt på grund af mig. Jeg ved virkelig ikke, hvad jeg skal gøre nu.

Venlig hilsen
Rameesha

Svar:

Kære Rameesha

Du har sat dig selv i en meget sårbar situation ved at fortælle den unge mand "ting fra din fortid"; men man gør ind i mellem nogen dumme ting, når man kun er 15 år.

Du er nu blevet tre år ældre, og det er godt at se, at du også er blevet klogere. Hold fast ved, at du ikke vil have noget med en gift mand at gøre, for det bringer ikke noget godt med sig for nogen af jer og da slet ikke for hans hustru, der risikerer at skulle forlade Danmark i vanære ... du kender sikkert de pakistanske æresbegreber lige så godt som jeg.

LÆS OGSÅ: Hvordan får jeg Allahs tilgivelse?

Jeg får lyst til at spørge: Tror du virkelig på, at han ikke har haft sex med sin kone, når han har boet med hende under samme tag i flere måneder? Har du tænkt på, at han faktisk i al den tid har løjet både over for dig og over for sin hustru? Er du så ikke bange for, at han også vil lyve over for dig, hvis I bliver gift?

Han er kun 21 år gammel og er muligvis blevet presset ind i et arrangeret ægteskab; men det berettiger ham ikke til at lyve over for sine nærmeste.

Drop manden, han er ikke værd at græde over. Og hvis han (hvad man ind i mellem hører) skulle bruge det, han ved om din fortid, til at afpresse dig til at gøre noget, du inderst inde ikke ønsker, så hold stand - lige meget hvad. Koncentrer dig om at få en uddannelse så møder du nok en dag en sød, ærlig fyr, der kan leve med "din fortid" ... men det haster jo ikke.

Med venlig hilsen
Aminah Tønnsen
Forfatter og foredragsholder

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.