Kan vi indsætte buddhistiske ritualer i en kristen vielse?

Efter aftale med brudeparret kan man dog godt forestille sig at en buddhistisk Lama eller et buddhistisk familiemedlem kunne læse en buddhistisk tekst i en kirke, skriver sognepræst Leif G. Christensen til spørgeren.

Efter min erfaring i den slags tilfælde, er det nok vigtigt, at man klart kan skelne det ene fra det andet, alt andet vil hverken være buddhismen eller kristendommen værdigt, svarer sognepræst Leif G. Christensen

Spørgsmål:

Kære brevkasse

Jeg vil høre jer, om I ved, om man kan kombinere en kristen vielse i kirken med de buddhistiske traditioner? Jeg læste om et tilfælde, hvor både en kristen og en buddhistisk "vier" var til stede i kirken, men spekulerer på, om det mon er virkeligt er muligt at få kombineret de to ting?

Jeg kunne forestille mig, at det delvist er op til den enkelte præst, men i så fald hvor i alverden finder man en præst med åbenhed over for den slags tanker? Er der et forum, hvor man kan forhøre sig?

Venlige hilsener
Ulla

Svar:

Kære Ulla

Jeg har selv i en årrække haft venner fra buddhistiske familier og miljøer i København. Desuden har jeg som sognepræst ledet en buddhist/kristen studiegruppe sammen med en herboende tibetansk buddhist. Selvom vore to religioner i udgangspunktet er meget forskellige, tænkes der i begge religioner smukke tanker om livet og ikke mindst samlivet.

Alligevel er det vigtigt at respektere buddhisme som noget helstøbt og kristendom på samme måde. Men som teologen og salmedigteren N.F.S. Grundtvig lærte os kristne, skal vi tænke menneske før kristen identitet. Det tænker jeg også i dette tilfælde, hvor du spørger om muligheder for at kombinere et kristent/buddhistisk vielsesritual.

LÆS OGSÅ:Grundtvig bruges for ofte som sproglig slagsvare

Som præster i folkekirken har vi dog kun vielsesmyndighed i en kristen kirke overfor medlemmer af folkekirken. Men hvis kun den ene er medlem, vil det dog kunne foregå i en kirke, såfremt brudeparret ønsker det.

Præsten er her i kirken for sin del forpligtet på et fastlagt folkekirkeligt bryllupsritual. Det drejer sig om bestemte læsninger fra Bibelen, tilspørgslen til brudeparret, bønnen fadervor og velsignelsen og så videre.

Efter aftale med brudeparret kan man dog godt forestille sig at en buddhistisk Lama eller et buddhistisk familiemedlem kunne læse en buddhistisk tekst i en kirke. Ja, præstens prædiken kunne måske ligefrem i en klar forventningsafstemning med brudeparret afløses af en dialog mellem præstens forkyndelse og en buddhistisk belæring.

LÆS OGSÅ:Buddhister har ikke et bryllupsritual

Efter min erfaring i den slags tilfælde, er det nok vigtigt, at man klart kan skelne det ene fra det andet, alt andet vil hverken være buddhismen eller kristendommen værdigt.

Det bedste sted i Danmark hvor man kan få konkret rådgivning om kristen-buddhistisk dialog er ved henvendelse til organisationen Areopagos på Frederiksberg, som igennem mange år har beskæftiget sig med kristen-buddhistisk dialog.

Venlig hilsen
Leif G. Christensen
Sognepræst i Helligaandskirken

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.