Min datter vil giftes med en egypter - bør jeg være bekymret?

Det allervigtigste, som du skal tale med din datter om, er, hvad hun har tænkt sig med hensyn til opdragelse af deres fælles børn. Her er de største udfordringer for de fleste blandede ægteskaber, skriver salgskonsulent Lone Skov Al Awssi, der er muslimsk gift.

Egypten er et vidunderligt og spændende land. Men det er vigtigt, at hun bliver gift i Danmark, idet dansk lovgivning ellers ikke er gældende for ægteskabet, svarer salgsagent Lone Skov Al Awssi, der selv er muslimsk gift

Spørgsmål:

Kære brevkasse

Min 19-årige datter har netop forlovet sig med en 24-årig egyptisk mand, som hun har haft kontakt med i 2 1/2 år over internettet, men først for en uge siden har hun mødt ham personligt.

Manden er på besøg hos os, og vi har fået et virkelig godt indtryk af ham, men jeg er alligevel bekymret for min datters fremtid i et kristent-muslimsk ægteskab.

Hun siger selv, at hun ikke vil konvertere til islam, og at hun ikke ønsker at bosætte sig i Egypten, og det er han tilsyneladende indforstået med. De planlægger i stedet at bosætte sig i Canada (hvor han har læst) eller eventuelt i Danmark, hvis det kan lade sig gøre.

Nu har de så været sammen i en uge, og han rejser hjem om et par dage, og så ser de først hinanden igen til sommer, hvor min datter planlægger at besøge ham i Egypten i 14 dage. De siger begge, at de vil vente med ægteskab til senere, og så vil de giftes ved en ceremoni både i Danmark og Egypten.

Min store bekymring er, om det er sikkert at lade hende rejse alene til Egypten for at besøge sin forlovede og hans familie. Jeg er bange for, at han vil overtale hende til at gifte sig med hende, og at han derefter kan bestemme over hende, så hun ikke har mulighed for at rejse hjem.

Hvordan vil det være på længere sigt, hvis de gifter sig, og hun senere ønsker skilsmisse?

Og hvad sker der, hvis de har fået børn? Følger man så lovgivningen i det land, hvor de er bosat?

Jeg ved, at børnene ifølge islam skal opdrages i den islamiske tro, og det vil jo være et problem i tilfælde af skilsmisse.

Venlig hilsen
Anette, den meget bekymrede mor

Svar:

Kære Anette

Tak for dine spørgsmål. Jeg kan godt forstå, at du gør dig mange tanker og også er bekymret.

Du skriver, at din datter netop har forlovet sig med en egyptisk mand, som hun har haft kontakt med via internettet i 2 1/2 år, og at han nu er på besøg hos jer. Din datter skal besøge ham i Egypten til sommer, og de vil vente med ægteskab til senere. Din bekymring går på din datters fremtid i et kristen-muslimsk ægteskab og hendes rettigheder i forbindelse med en eventuel skilsmisse.

LÆS OGSÅ:Min kommende svigerfamilie strammer kravene - hvad gør jeg?

Dine spørgsmål er meget relevante, idet faktum er, at skilsmisseprocenten for par af blandet kulturel- og religiøs overbevisning er markant højere, faktisk dobbelt så høj, som for par med samme baggrund.

Der er en lang række udfordringer. I et blandet ægteskab skal man lære hinandens kultur og religion at kende. Der er ofte udfordringer med integration, uddannelse og sprog. Også forskellig kønsopfattelse kan opleves som et problem i blandede par.

Den part, der bor i sit hjemland, kommer ofte til at få en rolle, som på sigt kan være ret anstrengende, nemlig, som den der skal ordne alle praktiske ting i forhold til myndigheder og så videre, hvilket kan skabe en vis ubalance i forholdet.

Dog synes jeg, at din datter virker meget fornuftig. Hun har ikke tænkt sig at konvertere til islam bare for at gøre sin forlovede og hans familie tilfredse, og hun ønsker ikke at bosætte sig permanent i Egypten. Hun har gjort sig sine overvejelser.

LÆS OGSÅ:Muslimske øjne på tværreligiøse ægteskaber

Du er nervøs, fordi hun skal besøge Egypten til sommer. Du frygter, at hun vil gifte sig under pres og derefter ikke kan rejse hjem. Her tror jeg, at du gør dig unødige bekymringer.

Jeg er sikker på, at din datter gerne vil have sine forældre med til sit bryllup, og hun har jo netop udtrykt ønske om at ægteskabet skal indgås ved ceremonier i begge lande. Iøvrigt er der en udmærket dansk ambassade i Cairo, så hjem skal hun nok komme.

Tal med hende om det. Det er yderst vigtigt, at hun bliver gift i Danmark, idet dansk lovgivning ellers ikke er gældende for ægteskabet. Bliver hun islamisk gift, forholder sagen sig anderledes. Skilsmisser findes også i islam. Dog langt sjældnere end i vestlige lande givetvis på grund af kvindernes langt mere usikre sociale forhold.

Ifølge traditionel fiqh, som er islamisk retsvidenskab, kan kvinder bede om skilsmisse, hvis manden ikke opfylder sin forsørgerpligt, er voldelig eller ikke opfylder sine ægteskabelige forpligtelser. Der kan være nuancer, afhængig af de forskellige retsskoler. En imam vil behandle sagen og er pligtig til at forsøge at forsone parret.

Men vi skal slet ikke ud i alt det her. Din datter skal giftes i Danmark og så kan der efterfølgende være en ceremoni i Egypten. Således vil en eventuel skilsmisse være underlagt dansk lovgivning.

LÆS OGSÅ:Tværreligiøse ægteskaber

Med hensyn til kommende børn, er der i muslimske lande oftest to myndighedsbegreber, nemlig omsorgsmyndighed og juridisk myndighed. Moderen har omsorgsmyndigheden, faderen den juridiske myndighed. Koranen nævner flere modeller for at håndtere skilsmisser, og den ene part må ikke forhindre den anden i at se børnene.

Det sker dog desværre, at børn bringes til deres fars land, og at moderen derved har store vanskeligheder med at opretholde kontakten. Bor parret i Egypten og ønsker skilsmisse dér, kan der opstå problemer med hensyn til børnene, idet dansk jurisdiktion vil være begrænset.

Det allervigtigste, som du skal tale med din datter om, er derfor, hvad hun har tænkt sig med hensyn til opdragelse af deres fælles børn. Skal sønnen omskæres? Skal datteren gå med tørklæde? Skal de være muslimer og må de deltage i lejrskoler, svømmeundervisning, fester med videre? Her er de største udfordringer for de fleste blandede ægteskaber.

Jeg håber inderligt, at hun og hendes forlovede, har diskuteret disse emner meget grundigt. Naturligvis gives der ikke garantier. Ens religiøsitet er ikke noget stationært. Den kan ændres gennem livet.

Det sker ikke sjældent, at visse emner med hensyn til børneopdragelse først bliver meget vigtige, når barnet er født. Men så har man i det mindste diskuteret emnerne og været enige, og så må man tage udgangspunkt i det.

Og så anbefaler jeg en vis varsomhed, når du taler med din datter om ovenstående. Hun er forelsket, du er bekymret, det kan være vanskeligt at mødes i en ligeværdig samtale med så forskellige udgangspunkter.

Vis også begejstring; din datter har via sin forlovede mulighed for at få et fantastisk kendskab til et helt lands kultur og levevis, det er ikke alle forundt. Vi har vores børn til låns og kan råde dem, men de beslutter selv, hvilken vej de vælger at gå.

LÆS OGSÅ:To religioner - hvilken børneopdragelse?

Egypten er et vidunderligt og spændende land, flertallet af egypterne er ganske verdslige mennesker, jeg har selv gode venner dér og har besøgt dem mange gange.

Men der er også store udfordringer og spændinger i det egyptiske samfund både af politisk og økonomisk art, derfor vil det være langt at foretrække, hvis din datter og hendes forlovede har mulighed for at bosætte sig i et vestligt land.

Jeg håber, at det var svar på dine spørgsmål, ellers er du velkommen til at skrive igen.

Venlig hilsen
Lone Skov Al Awssi
Salgsagent, katolik og muslimsk gift

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.