Må muslimer fejre valentinsdag?

Alle vi, der har haft fornøjelsen og æren af at være udstationeret i Armadillo og Patrol Base Line med Victor, kan berette om en præst, der udviste langt mere mod, holdning og næstekærlighed end noget andet menneske, skriver sprogofficer Johannes Christian Bollmann. Foto: KHALED ELFIQI/ Denmark

I Saudi Arabien leveres røde roser til kunder i nattens mulm og mørke. For selvom valentinsdag er forbudt eller stærkt kritiseret i flere muslimske lande, kan fejringen af kærligheden ikke forhindres, svarer lektor i arabisk Saliha Marie Fetteh

Spørgsmål om valentinsdag

Kære brevkasse

Jeg henvender mig, da jeg har et spørgsmål angående valentinsdag, som mange jo fejrer på lidt romantisk vis 14. februar.

En dag læste jeg, at det i Saudi Arabien ikke er tilladt at fejre denne dag "eller have noget rødt på" på valentinsdag. Dette vakte stor undren, da jeg altid har haft den opfattelse, at man indenfor den muslimske religion har værnet meget om parforholdet og familien, hvor man ved at styrke kærlighedsbåndene ved eksempelvis at gå ud at spise eller lignende denne dag, kan medvirke hertil.

Er der noget specielt inden for den gren af islam (hellige forordninger eller lignende), som ligger til grund for, at man ikke kan afholde denne tradition, uden det bliver anset som ulovligt?

Her tænker jeg selvfølgelig, at det er ens forlovede/kæreste/ægtefælle, man fejrer det med, så det ikke går ud på, at man for eksempel har seksuelle forhold udenfor ægteskabet, som jeg godt ved, at man helst skal undgå som troende muslim, eller at man fejrer dagen med alkohol.

Jeg er selv buddhist og ifølge min tro må man godt fejre valentinsdag. Men hvad er årsagen til, at man ikke må gøre det i netop Saudi Arabien?

Har ikke hørt om, at det er forbudt andre muslimske steder, og i de kristne lande, har jeg heller ikke hørt om, at der skulle være problemer i at markere den - i mine øjne - smukke tanke, som er baseret på kærligheden imellem to mennesker.

Håber på, at nogen kan give mig et svar.

Svar fra brevkassen

Mange tak for dit spørgsmål.

I Saudi-Arabien har man ikke bare forbudt befolkningen at fejre valentinsdag, men Kommissionen for fremme af Dyd og forebyggelse af Synd har påbudt blomster- og gavebutikkerne at fjerne røde roser samt rødt indpakningspapir fra hylderne d. 14. februar.

De saudiarabiske myndigheder mener nemlig, at en fejring af valentinsdag ikke bare strider mod shariaen, men også opmuntrer til forhold mellem kønnene uden ægteskab, hvilket er strengt forbudt ifølge landets lovgivning.

Forbuddet får imidlertid hvert år prisen på røde roser til at stige drastisk på landets sorte marked, og nogle blomsterhandlere leverer sågar blomster ud til kunder i nattens mulm og mørke. Kærlighed og ømme følelser kan måske forbydes ved lov, men ikke forhindres.

Valentin var en romersk præst, der ifølge legenden trodsede kejser Claudius II, da denne beordrede romerske soldater til ikke at gifte eller forlove sig.

Valentin fortsatte med at vie unge soldater og blev som følge heraf arresteret og senere henrettet ved halshugning den 14. februar år 269 e.Kr. I 498 e.Kr. blev han kåret til helgen af pave Gelasius, der ligeledes udnævnte d. 14. februar til valentinsdag (de elskendes helligdag).

De fleste muslimske teologer mener derfor, at muslimer ikke bør fejre valentinsdag, da dette fortolkes som en accept af de kristne højtider på trods af, at profeten Muhammed efter sigende skulle have sagt, at hvert folk har deres egne højtider, og at Eid er den islamiske (Al-Bukhari). Følgelig kan ingen tilføjelser accepteres.

I Koranen står endvidere skrevet: For ethvert fællesskab har Vi (Gud) fastsat et ritual, som de overholder" (sura 22:67) og at man som muslim ikke bør imitere andre religioners skikke, da man ved at efterligne ikke-muslimer og indgå venskab med dem, bliver en af dem (sura 5:51).

Men ikke kun Saudi-Arabien har forbudt valentinsdag. I Malaysia er det ligeledes forbudt at fejre dagen, og i Iran og Pakistan er man fra teologisk side også yderst skeptisk overfor de elskendes helligdag.

For den kendsgerning, at valentinsdag er kærlighedens dag, hvor der ikke kun er tale om kærlighed mellem mand og kone, men også mellem kærestefolk, er, set fra et teologisk islamisk synspunkt, uacceptabelt, da kærlighed og sex hører ægteskabet til.

Valentinsdag betragtes derfor også af konservative kræfter som værende endnu en vestlig opfordring til at sprede umoral blandt muslimske mænd og kvinder, hvilket jeg dog ikke mener man i de pågældende lande behøver Vestens hjælp til.

Set med mine øjne er valentinsdag hovedsagligt en kommerciel helligdag på linje med Mors eller Fars dag, hvor der i stigende grad verden over sælges roser, chokolade og romantiske kort for mange millioner.

Det spørgsmål, jeg som et realistisk menneske også stiller mig selv er, om kærlighed uden for de ægteskabelige rammer ikke også florerer i de konservative islamiske samfund såsom Saudi-Arabien resten af årets 365 dage? Kan en dag fra eller til gøre mere "skade"?

Måske kan en stor buket røde roser og en æske god chokolade på valentinsdag netop være årsag til, at kærestepar gifter sig og dermed opfylder teologernes normer for, hvor og hvordan kærligheden mellem to mennesker bør udleves.

Hilsen,
Saliha Marie Fetteh
Muslim og ekstern lektor i arabisk sprogfærdighed

*Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.