Mænd får jomfruer. Men hvad sker der med kvinder i paradis?

I bedste fald kan paradis allerede opleves i det jordiske liv. Sikkert er det, at ingen er i stand til at forestille sig paradisets lyksaligheder (Koranen sura 32, vers 17), skriver forfatter, foredragsholder og muslim Aminah Tønnsen.

Ifølge Koranen skal hverken mænd eller kvinder nyde paradisets lyksaligheder i ensomhed, men sammen med fuldkomne, åndeligt rene fæller, svarer forfatter og foredragsholder Aminah Tønnsen

Spørgsmål:

Kære brevkasse

Hvad sker der med kvinder i paradis ifølge islam, da jeg har læst, at man opvarmes af jomfruer?

Venlig hilsen
David Christensen

Svar:

Kære David Christensen

Kære David

Man hører jo - desværre - mest om paradisforståelsen i islam i forbindelse med selvmordsterrorister, der er blevet hjernevaskede til at tro, at der i bogstaveligste forstand venter dem 72 jomfruer i paradis, selvom Koranen på det kraftigste fordømmer både selvmord og overlagt mord.

Jeg tror personligt, at der venter dem en stor skuffelse, når dén tid kommer ...

LÆS OGSÅ:Hvad sker der ifølge islam, når man dør?

Ifølge Koranen skal paradisets lyksaligheder ikke nydes i ensomhed, men sammen med fuldkomne, åndeligt rene fæller:

(I paradis) vil de blive opvartet af evigt unge ynglinge (wildanun) med krukker og bægre fyldt af drikke fra klare kilder, der hverken beruser eller giver tømmermænd; med frugter, de kan vælge imellem, og med kød af fjerkræ, som hjertet begærer. (Og der vil være fæller) med intensivt strålende øjne (bi-hurun aijunun), som velbevarede perler som løn for deres handlinger (på jorden) (sura 56, vers 17-24).

Vi vil forene dem med fæller (zawajnahum) med intensivt strålende øjne (bi-hurun aijunun) (sura 44, vers 54, sura 52, vers 20).

Det vil sige, at der er fæller for alle troende, mænd såvel som kvinder. Nøgleordet hur betyder hvid og signalerer, at det hvide i øjnene er distinkt og intensivt. Hur betyder også jomfruelighed og åndelig renhed og bruges eksempelvis i forbindelse med Jesu disciple. Hur er et tillægsord ikke et navneord, og intetsteds er der tale om et specifikt væsen, der kaldes Hur.

Men hvem er så de jomfruelige, vellystige og dragende sortøjede jomfruer, der i nogle mænds fantasi (og til hovedrysten og forargelse for andre) befolker paradis og står til mændenes ubegrænsede rådighed, og som er årsagen til, at selvmordsterrorister uden tøven slår sig selv og andre ihjel?

LÆS OGSÅ:Enhver skaber sit eget helvede eller paradis

Ifølge klassiske lærde som Tabari (år 839-923) og Ibn Kathir (død o. 1372) er det denne verdens retfærdige kvinder, hvor gamle, visne og tandløse de end måtte være, der vil genopstå som jomfruer og forblive evigt unge i Paradis:

Vi har genskabt dem i ny skikkelse: Retskafne, kærlige og omsorgsfulde, kultiverede, veltalende og jævnbyrdige. Sådan er de retskafnes fæller (Koranen, sura 56, vers 35-38).

De skal indgå i Lyksalighedens Haver, som også de retfærdige blandt deres forfædre, deres ægtefæller og deres afkom (Koranen, sura 13, vers 23).

LÆS OGSÅ:Hvad vil ske på dommedag?

Der er nogle, der læser disse og lignende passager bogstaveligt, medens andre læser dem billedligt og opfatter paradis og helvede som sjælelige tilstande af højeste lyksalighed og højeste ulykke, som i bedste fald allerede kan opleves i det jordiske liv. Sikkert er det, at ingen er i stand til at forestille sig paradisets lyksaligheder (Koranen sura 32, vers 17).

Med venlig hilsen
Aminah Tønnsen
Forfatter, foredragsholder og muslim

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.

I bedste fald kan paradis allerede opleves i det jordiske liv. Sikkert er det, at ingen er i stand til at forestille sig paradisets lyksaligheder (Koranen sura 32, vers 17), skriver forfatter, foredragsholder og muslim Aminah Tønnsen (her: Muhammed besøger Paradis). Foto: wikimedia.org