Opgiv dåben eller manden!

Det siger sig selv, at en troende muslim ikke kan acceptere, at hans/hendes børn døbes, skriver Aminah Tønnsen.(Foto: Michael Rønne Rasmussen)

Efter min opfattelse kan man ikke opdrage børn i to religioner, men må vælge én, skriver muslimske Aminah Tønnsen

Spørgsmål:

Hej!
Jeg er en dansk kristen (troende, ikke "kulturkristen") kvinde, der er
sammen med en muslimsk mand. Vi har været sammen i 3 år. Hans forældre har først lige fået det at vide og især hans mor er ikke så glad for det. Der er intet jeg ønsker mere end at være sammen med ham resten af mit liv! Jeg vil gerne giftes med ham, have børn med ham, og dele resten af mit liv med ham. Men jeg ved det kan blive meget besværligt når vi har forskellige kulturer og religioner. Derfor har jeg et par spørgsmål:

1.) Er der noget jeg kan gøre i forhold til hans forældre så det vil være
lettere for dem at acceptere mig? Jeg vil ikke konvertere, da jeg jo
elsker min religion. Derfor respekterer jeg alligevel Islam meget højt, og jeg tror på, at Islam, Jødedom og Kristendom er forskellige måder at tro på den samme Gud. Jeg vil elske at deltage i muslimske traditioner, jeg vil også gerne faste i Ramadanen for jeg vil gerne være en del af kulturen. Men jeg vil altid være kristen, og jeg vil selvfølgelig også gerne fejre jul og påske og sådan. men ja, hvad kan jeg gøre for at gøre det lettere for min kæreste, hans familie, min familie og mig? Er der noget?

2) En muslimsk mands børn skal være muslimer, ikke? Er det muligt "både" at være muslim og kristen? Jeg ønsker at videregive kristne værdier til mine børn og fortælle hvad jul, påske, pinse og alt sådan noget går ud på, men dette synes jeg ikke er modstridende mod at vores børn også lærer muslimske værdier, og om Muhammeds liv og muslimske højtider, er det det? Vil det være muligt hvis vi får en søn, at han både bliver omskåret og døbt? Når religionerne er beslægtede ser jeg nemlig ikke noget umiddelbart
problem.

3) Er det muligt både at blive viet af en præst og en imam, altså på to
forskellige dage eller tidspunkter på en dag. Ikke som én samlet vielse.

Det er altså ikke fordi jeg ikke er villig til at opgive noget fra min
religion eller modtage noget fra hans, men jeg synes det vil være mest
rigtigt at have begge dele med inde i vores forhold, vi respekterer jo
hinanden og hinandens religioner. Vi har snakket om det før, men han er ikke sikker på om det er forbudt i forhold til hans religion, så nu har jeg tænkt mig at finde ud af det!

Jeg elsker ham og ønsker bare at være sammen med ham, men jeg ved godt, at livet desværre ikke er så enkelt, håber vi kan få hjælp!

På forhånd tak.

Hilsen Maria

Svar:

Kære Maria

Spørgsmålet om kristen/muslimske ægteskaber er blevet berørt mange gange her på religionsdebatten. Læs for eksempel:

Ægtefæller har særeje i islam

Kristent-muslimsk ægteskab kræver overvejelse

Kærlighed på troens grund

Det er rigtigt, at en muslimsk far har pligt til at opdrage sine børn i islam - uanset deres mors religiøse tilhørsforhold. Du må med andre ord acceptere, at jeres kommende børn bliver opdraget i den islamiske tro. Efter min opfattelse kan man ikke opdrage børn i to religioner, men må vælge én - i dette tilfælde islam - og give børnene viden om andre religioner og lære dem at respektere anderledes troende. De grundlæggende etiske værdier i de forskellige religioner er jo meget ens; men det er utrolig vigtigt, at du og din kæreste taler indgående om, hvor meget han kan acceptere, at du inddrager kristendommen i jeres dagligdag og i opdragelsen af jeres børn. Vil han f.eks. kunne acceptere, at du tager børnene med i kirke? Og så må du ellers være forberedt på, at ethvert menneske gennemgår en udvikling, og at ingen af jer i dag kan vide, hvordan forholdet til jeres respektive tro vil være om nogle år, når jeres børn begynder at stille spørgsmål om Gud og tro.

Omskærelse af drengebørn er ikke obligatorisk i islam og er ikke tegn på tilhørsforhold til islam som sådan. Det er trosbekendelsen, der gør et menneske til muslim. Omskærelse af drengebørn hører til profeten Muhammads sædvane og er derfor anbefalelsesværdigt. Når et barn bliver døbt, forpligter forældre og faddere sig derimod til at sørge for, at barnet opdrages i den kristne tro - altså til at tro på "faderen, sønnen og helligånden", som er et ganske uacceptabelt begreb i islam! Det siger sig selv, at en troende muslim ikke kan acceptere, at hans/hendes børn døbes. Du har derfor to valgmuligheder: enten opgiver du dåben eller manden.

Vær realistiske og ærlige

Læs disse artikler om vielse og velsignelse af borgerligt indgået ægteskab:

Ikke alle muslimer kan acceptere et kirkebryllup

Både Jesus og Helligånden med til bryllup

Ønsker både muslimsk og kristen vielse

Imamens velsignelse

Man kan næsten sige, at alt er muligt, men at man først og fremmest skal granske sin samvittighed. Det er efter min opfattelse umuligt for en troende muslim at acceptere en kristen vielse og en kristen barnedåb uden at skulle gå på kompromis med sin egen tro. Og jeg kan ikke forstå, at en kristen overhovedet kan komme på den idé at forsøge at overtale en ikke-kristen partner til at acceptere noget, der i den grad strider imod partnerens tro. En 'islamisk vielse' derimod er en kontrakt slet og ret, der - ligesom en vielse med borgerlig gyldighed - overhovedet ikke involverer hverken Gud eller islam, hvorfor den må kunne accepteres med god samvittighed af alle.

Du spørger, hvad du kan gøre for at lette situationen for din kæreste, hans familie, din familie og dig selv. Du må først og fremmest tage en alvorlig snak med din kæreste om, hvorledes I forestiller jer, at islam og kristendom skal have plads i jeres fremtidige liv. Lad være med at basere jeres liv på en forestilling om, at I kan lave om på hinanden hen ad vejen, og I må være forberedt på, at det kan komme til at koste både gråd og tænders gnidsel at få jeres respektive familier til at acceptere jeres valg.

Må Gud være med jer.

Aminah Tønnsen, muslimsk forfatter og foredragsholder

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.