Slagsmål mellem brødre er en gammel nyhed

Strid mellem brødre er et yndet tema i urtidsfortællinger, skriver religionsprofessor Hans J. Lundager Jensen. - Foto: Foto:

Bibelen bruger ofte motiver, der kendes fra andre mytologier. Kain og Abel findes også i bl.a. romerske og egyptiske versioner, fortæller religionsprofessor Hans J. Lundager Jensen

Spørgsmål:

Når man læser historien om Seth, der myrdede sin broder Osiris på grund af jalousi, så lyder det påfaldende som en historie, vi kender fra Bibelen, nemlig historien om Kain og Abel. Er der en sammenhæng?

Ligeledes er det med hensyn til dødsriget i egyptisk mytologi. Når Anubis vejer dit hjerte, og det er for tungt, så bliver man sendt tilbage til den materielle verden. Det er meget lig det evige kredsløb eller samsara i buddhismen. Er der en sammenhæng?

Der er - som jeg har fået det fortalt - flere lighedspunkter mellem Jesus i kristendommen og Osiris i egyptisk mytologi: Jesus er søn af Gud Herren, Osiris er søn af Ra (eller søn i 3. led om man vil.) Han er egyptologiens frelserskikkelse. Født ved et mirakel, led en dramatisk død og genopstod fra de døde på en fredag. Er disse tolkninger sande?

Med venlig hilsen
Tommy B. Olesen

Svar:

Der er nok ikke nogen direkte forbindelse mellem den egyptiske fortælling og den bibelske. Men det er rigtigt, at temaet strid mellem brødre er et yndet tema i urtidsfortællinger.

Et tredje berømt eksempel er den romerske og Romulus' drab på Remus i forbindelse med Roms grundlæggelse. Bibelen benytter ofte motiver, der kendes også fra andre mytologier.

Ifølge egyptisk forestilling bliver et hjerte, der ikke godkendes af Anubis' vejning, fortæret af et uhyre og går dermed glip af livet efter døden (så vidt jeg kender til egyptiske forestillinger). Hvis dette er korrekt, er der ikke her nogen oplagt forbindelse til samsara-forestillingen.

Også fortællingen om Jesus gør brug af mytiske motiver, der findes i andre kulturer. Der er også forskelle. Mens Osiris alene tilhører en guddommelig sfære, har Jesus i de kristne fortællinger andel i både en menneskelig og en guddommelig sfære.

Fortællingerne om Osiris involverer kun guddommelige væsener i en guddommelig urtid, mens fortællingerne om Jesus helt domineres af mennesker: jøder, romere osv., samt, lejlighedsvis, dæmoner og Helligånden - og foregår i en historisk verden.

Med venlig hilsen
Hans Jørgen Lundager Jensen
Professor i religionsvidenskab, Aarhus Universitet

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.