Det er svært at være en god ateist

Der er mange ting i tilværelsen, der kan få en ateist til at tænke i mere eller mindre religiøse baner, skriver religionsforsker Tim Jensen

Spørgsmål:

Som troende menneske kender man til tvivl og anfægtelse: Måske eksisterer Gud ikke? Hvad med ateister - kommer de nogen sinde i tvivl om deres "tro"'? Og er man så overhovedet ateist?

Venlig Hilsen

Tove

Svar

Kære spørger

Det er desværre ikke sådan, at jeg har noget forskningsbaseret, der kan hjælpe mig til at svare dig. Dvs. ingen data i form af fx interviews eller tekster skrevet af ateister (der kommer i tvivl), eller forskere der har interviewet og undersøgt det.

Derfor kun dette: Meget afhænger jo af, hvordan man både som udenforstående og insider definerer "ateist", og hvor meget skal man tvivle, før nogen (hvem?) vil sige, at man ikke er rigtig ateist?

Selv har jeg flere gange udtalt, at jeg gør mit bedste for at blive (en god) ateist, men at jeg finder det svært. Flere ting kommer i vejen: Hvad vi har lært og læst (socialisering, vores kognitive apparat, frygt, m.v.) Alt sammen noget som kan få en ellers overbevist ateist til at tænke i mere eller mindre religiøse baner.

Så, kort: Jeg er overbevist om, at ateister ligesom ikke-ateister kommer i mange slags og grader.

Tim Jensen
Lektor i religionsvidenskab, Syddansk Universitet

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.