Hvor er der religiøs harmoni?

Muslim Zubair Hussain i panel med kristne under danske Kirkedage 2007, foto: Leif Tuxen Foto: Leif Tuxen

Religionsforsker Tim Jensen peger på lande, hvor den fredelige sameksistens mellem religioner har gode kår

Spørgsmål:

Findes der et land i verden, hvor mennesker af forskellige religioner og religiøse overbevisninger herunder afstandtagen fra religion - lever sammen i fred, ligeværd og harmoni?

Hvis et sådant land findes, er det så materielle eller andre forhold, der har skabt grobund for tolerance og indbyrdes accept?

Svar:

Kære Spørger

Det ved jeg ikke. Det kommer an på, hvad der skal til for at du kan tale om fred, ligeværd og harmoni. I hvilken grad? 100 procent? På hvilket niveau? Lovgivning? Nationalt eller lokalt? Hvor mange dage og uger og måneder? Skal det være frivilligt, eller skal det være noget, staten tvinger (forsøger at tvinge) folk til? Forskellige religioner handler det også om forskellige retninger indenfor forskellige religioner?

Japan er et land, hvor der på sin vis er mange religioner, og hvor folk fra forskellige religioner og samtidig et flertal af ikke-troende japanere ikke lever helt ilde sammen.

I USA går det også meget godt som regel. Indonesien har en meget tolerant religionspolitik, men den er ikke helt beregnet på ateister, og det går ikke altid lige godt med freden mellem stat og visse religiøse grupper.

Malaysia har også en jernnæve i fløjlshandske- tolerant religionspolitik og her som i Indonesien mange perioder med fred og ro og ditto i lokalsamfund.

I Danmark går det heller ikke helt ilde på det lovgivningsmæssige plan, om ikke lighed så en stor formel tolerance, som også findes blandt en del mennesker, men så er der holdninger og diskrimination på andre niveauer.

Altså: Spørgsmålet er ikke nemt at svare på. Og forklaring endnu sværere. De to største monoteistiske religioner, kristendom og islam, har i visse perioder og visse steder været særdeles intolerante: Én gud, én sandhed. Men der har også været perioder og steder med fredelig sameksistens og tolerance.

Der er ikke et svar på hvorfor: Der er teologiske grunde, der er spørgsmålet om, hvilke mennesker der har været involveret, der er økonomiske, politiske, sociale og uddannelsesmæssige.

Dårlig uddannelse, dårlig økonomi, dårlige sociale forhold og politisk utålelige forhold kan gøre meget til, at religion får en rolle at spille, der ikke altid er lige positiv. Samtidig kan religionen dog også kan hjælpe folk til at få det bedre og gøre oprør.

Med venlig hilsen
Tim Jensen
Lektor i religionsvidenskab, Syddansk Universitet

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.

Der kan være stor forskel på den formelle og den reelle fred mellem religioner. - Foto: PATRICK KOVARIK Denmark
Der kan være stor forskel på den formelle og den reelle fred mellem religioner. - Foto: stock.xchng.