Naturen er ikke dum

Evolutionsteorien kan ikke forklare naturens visdom tilfredsstillende, skriver Jakob Wolf. Foto: Arkiv

SKABELSE: Tanken om skabelse er primær, da evolutionsteorien ikke kan forklare naturens visdom tilfredsstillende, skriver Jakob Wolf

Spørgsmål:

Grundlæggende for kristendommen er vel troen på Gud som skaberen af alt, hvilket ofte er blevet fremhævet i debatten om Grosbøll. Men hvordan forholder man sig så til evolutionsteorien? Afvises denne totalt, eller hvilket forhold har kristendommen til Darwin?

På forhånd tak for svar!

Helle

Svar:

Jeg mener, at forholdet mellem evolutionsteorien og tanken om, at naturen er skabt, er følgende.

Tanken om, at naturen er skabt, kommer af vores umiddelbare iagttagelse af naturen. Vi ser, at naturen ikke er dum, men fyldt med visdom, og vi får den tanke, at denne visdom er lagt ind i naturen af en transcendent skabergud.

Evolutionsteorien er en naturvidenskabelig teori. Naturvidenskab består i, at man forsøger at se, hvor langt vi kan komme med at forklare naturens fænomener ud fra en kombination af mekaniske naturlove og tilfældigheder. Det projekt mener jeg ikke, vi skal opgive, for vi ved ikke, hvor meget vi kan forklare på den måde.

Men tanken om skabelse er primær, da evolutionsteorien ikke kan forklare naturens visdom tilfredsstillende. Når vi anlægger en naturvidenskabelig synsvinkel, så foretager vi en reduktion og ser bort fra, at naturen ser ud som om, den er fyldt med visdom. Det vil sige, at evolutionsteorien er sekundær. På den måde mener jeg, vi skal beholde begge teorier, selvom de modsiger hinanden.

Venlig hilsen

Jakob Wolf
Lektor i etik og religionsfilosofi ved Københavns Universitet

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.