Klæder skaber folk

Nonnedragten og dens enkelthed viser omverdenen, at bæreren af dragten lever et enkelt liv viet til Gud, skriver benediktinerinden Søster Anna-Maria.

Den enkle ensfarvede dragt hjælper nonnen til i bønnen at kunne samle sig, skriver Søster Anna-Maria

Spørgsmål:

Jeg er interesseret i at vide hvilke krav man har til en nonnedragt. Hvad skal den dække? Hvordan har den udviklet sig igennem tiden,
hvis den har det. Hvilket materiale den er i? Hvorfor er den sort og hvid? Må nonner bære andre farver?

Jeg er interesseret i at vide dette, fordi jeg tænker på i en eksamensopgave at prøve at designe en sømmelig nonnedragt i et nyere look.

Hvordan ville en opgave som denne blive modtaget rent etisk? Ville det være forkert at re-designe en nonnedragt?

Med venlig hilsen

Anette

Svar:

Kære Anette!

Du spørger til nonnedragter. For at besvare dit sidste spørgsmål først om det vil være forkert at re-designe en nonnedragt, så er svaret absolut nej. Det er ikke forkert. Efter 2. Vatikanerkoncil (1962-65) ændrede mange nonner deres ordensdragt. For eksempel bad Vincentsøstrene, som havde en dragt stammende fra landet i 1600-tallets Frankrig, Dior i Paris om at lave en ny dragt til dem. Der er intet uetisk i dette, når blot det er seriøst og under hensyntagen til meningen med en nonnedragt.

Du spørger, hvorfor den er sort og hvid. Der er nogle dragter, som er sorte med hvide hovedbeklædninger. Men faktisk er der mange forskellige farver: Lilla, grå, brun, blå, cremefarvet eller sort men alle er ensfarvede! Det er en vigtig pointe: dragten og dens farve, alt efter hvilken orden nonnen tilhører, signalerer enkelthed både ud ad og ind ad til.

Man siger, at klæder skaber folk. Nonnedragten og dens enkelthed viser omverdenen, at bæreren af dragten lever et enkelt liv viet til Gud. Samtidig hjælper den enkle ensfarvede dragt nonnen til at for eksempel i bønnen at kunne samle sig. Når hun kigger ned af sig selv bliver hun ikke distraheret af tøjet. Desuden skaber dragten en stor åndelig frihed. Når jeg om morgenen står op, skal jeg ikke tænke på, hvad jeg skal tage på i dag (hvordan tager det sig ud, hvem skal jeg være sammen med, hvad havde jeg på i går og så videre.)

Af ovennævnte kan du se, at nonnedragten i nogle ordner har udviklet sig igennem tiden; hos nogle blev dragten kortere, så den går til knæene, og sløret blev mindre så man kan se noget af håret, hos andre bibeholdt man den lange dragt samt sløret der omkranser ansigtet, så man ikke ser noget af håret.

Med hensyn til hvilket materiale den skal være lavet af, så er det underordnet; bare det er let at holde og vaske.

Håber du hermed har fået svar på dine spørgsmål.

Du ønskes held og lykke med din eksamensopgave!

Venlig hilsen

Søster Anna-Maria benediktinerinde

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.