Vielsesritualer

Der findes andre måder at blive gift på end den, de fleste kender som den traditionelle danske.

BRYLLUP: Når der bliver indgået ægteskab i Danmark i dag, kan det foregå på mange måder, forklarer Marianne Fibiger

Spørgsmål:

Jeg er interesseret i at vide hvilke former for bryllupper – udover det traditionelle - der finder sted i Danmark.

Med venlig hilsen

AK

Svar:

Ja, det er jo et meget bredt spørgsmål, jeg her har fået, og jeg kan ikke give eksempler inden for alle de religiøse grupper, som foretager vielser, da alle såkaldte godkendte samfund har bemyndigelse til at foretage vielser med borgerlig gyldighed ifølge ægteskabsloven. Disse grupper har dog ikke ret til at føre egne kirkebøger.

Et par enkelte eksempler:

Islam: Man går til en religiøs autoritet (imam) og underskriver en ægteskabskontrakt. Man har herved indstiftet et ægteskab. Derefter skal man selvfølgelig offentligt registreres efter dansk lovgivning. Efter besøget hos imamen holdes en stor fest i hjemmet, eller i lejede lokaler.

Hinduisme: Ægteskabsindgåelsen kan foregå uden en præst og også uden for templet. Oftest har man dog en præst til at forestå selve ægteskabsritualet. Mand og kvinde (som sidder tildækket, og som ifølge traditionerne omkring det arrangerede ægteskab ikke har set hinanden før nu), sidder ved en tændt ild, som der ofres til for at sikre, at ægteskabet skal blive lykkeligt og frugtbart. Der fremsiges mantraer og ofres i ilden. Manden hænger et ægteskabssmykke omkring kvindens hals og kvinden binder en hellig tråd om mandens højre håndled – begge tegn på ægteskabsindgåelsen.

Harreskovens Blotgilde: En vielse foretages at brudeparret med to vidner. De træder ind i en cirkel, hvor parret afgiver deres løfte ved en edsring. Dette bekræftes af vidnerne og parret erklæres nu for ægtepar foran guderne. Mand og kone udveksler gaver, og der skåles på brudeparrets fremtid, deres slægt og guderne.

Marianne C. Qvortrup Fibiger
Lektor ph.d. ved Det Teologiske Fakultet

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.