Biskop: Blasfemiparagraffen giver ikke mening i vores sammenhæng

"I mange år har jeg syntes, at det var en god håndbremse at have i en debat, der til tider kan blive afsporet," skriver biskop Peter Skov-Jakobsen, som dog ikke længere kan forestille sig, hvornår lovgivningen vil blive brugt. Foto: Søren Staal.

Vi lever i et samfund, der ikke kan identificere blasfemi, og derfor forekommer lovgivningen mig at være uden betydning, skriver biskop i Københavns Stift Peter Skov-Jakobsen

Bør vi bevare blasfemi-paragraffen?

"I mange år har jeg syntes, at det var en god håndbremse at have i en debat, der til tider kan blive afsporet. Tøvende er jeg nu nået til, at blasfemiparagraffen nok ikke giver mening i vores sammenhæng. Jeg kan ikke forestille mig, hvornår lovgivningen vil blive brugt. Vi lever i et samfund, der ikke kan identificere blasfemi, og derfor forekommer lovgivningen mig at være uden betydning."

Hvad bør politikerne overveje, når de diskuterer afskaffelse af paragraffen?

"Politikerne skal overveje, hvordan man bevarer det, man kunne kalde samfundsroen. Det er stadig vigtigt at kunne gribe ind over for 'sprog-vold'. Den gensidige agtelse skal respekteres. Man skal sikre, at debatten kan være ærlig og ligefrem, og at humor får en plads; men hån og nedladenhed bør have en grænse."

"Vi bliver nødt til at udvise forståelse for, at forhånelse og nedladenhed kan omsætte sig i frustration, der forplanter sig i samfundet. Jeg ved godt, at vi som kristne i dette land er vant til, at man argumenterer på samme måde over for en religiøs opfattelse som over for en idé eller en politisk opfattelse. I vores land er der nu flere traditioner og flere religioner, og derfor må vi også forstå, at det menneske, der lever med en tro, ofte vil føle, at netop religionen har dybere rødder og følelser end almindelige meninger om alt muligt. At leve med den agtelse i sindet hindrer ikke ytringsfrihed og en saglig og skarp debat."

Peter Skov-Jakobsen er biskop i Københavns Stift