Biskop: Tilgivelsen er et åndeligt brusebad

-- Det er en afgørende og kritisk tid for Sudan. Folk oplever stadig fattigdom og lidelser. Samtidig er det også bekymrende, at den sydlige del er oversvømmet med håndvåben, forklarer den britiske minister for Afrika, Glenys Kinnock. Her ses Kinnock på besøg på Winnie Ngwekasi skolen i Soweto i Sydafrika d. 3. november 2009. - Foto: Søren Staal.

Fra alterbordet og skriftemålet kan man gå videre, ny og frisk og med tillid til, at intet længere skiller os fra Gud, skriver biskop Steen Skovsgaard

Hvad betyder den mulige tilgivelse fra Gud for din kristne tro?

Forlad os vor skyld, som også vi forlader vore skyldnere. Sådan hedder det i Fadervors femte bøn. Tilgivelsen fra Gud hænger nøje sammen med vores tilgivelse af den/dem, der har gjort os uret.

Man kan sammenligne det med forholdet mellem et træs rod og dets grene. Roden er det, som giver kraft og næring til grenene, men grenene giver også kraft og næring til roden. Det er meget vigtigt og alvorligt, når Jesus i forklaringen til Fadervor siger: Men tilgiver I ikke mennesker, vil jeres fader heller ikke tilgive jeres overtrædelser. (Matt. 6,15)

Hvordan opfatter du muligheden for at "sone" og blive tilgivet som kristen?

Det er det, som sker, når man går til alters eller til skriftemål. Det er et åndeligt brusebad, hvor man kan gå videre, ny og frisk og med tillid til, at intet længere skiller os fra Gud. Niels Højlund sammenlignede engang det at gå i kirke med at få børstet tænder. Derfor sagde han også, at når han ikke havde været i kirke en søndag, så var det som hvis han ikke havde fået børstet tænder. Det alvorlige er, at jo længere tid der går, hvor man ikke er i bad eller får børstet tænder, des mindre savner man det.

Hvordan passer din religiøse opfattelse af begrebet tilgivelse med den måde, vi (eksempelvis politikere og andre) bruger at undskylde og beklage større eller mindre forseelser?

En undskyldning/beklagelse - eller bøn om tilgivelse - skal komme fra hjertet. Den skal ikke tvinges frem. Det synes jeg ofte, at den bliver i det politiske liv. På den måde kommer den til at virke hul og beregnende - og gør hjertet koldt. En undskyldning eller bøn om tilgivelse skal være spontan og fri, og så skal den være hurtig. Skynd dig at blive enig med din modpart. siger Jesus i Matt 5, 25.

Steen Skovsgaard er biskop i Lolland-Falster Stift og panelist ved kristendom.dk.

Andre læser lige nu