Buddhister bør være i julestemning året rundt

Den ydre julestemning med den fede mad, stressen, forventningerne, overforbruget og alt det der, er sikkert bedst at begrænse til en enkelt måned om året, skriver buddhist Nicolai Sennels. Foto: Wikimedia

Buddhister mærker julestemningen i form af de menneskelige værdier, der giver livet retning og dybde: kærlighed, venskaber, gavmildhed, solidaritet osv., skriver buddhist Nicolai Sennels

Når det pludseligt er alt for mørkt om eftermiddagen, når de første snefnug er faldet ned fra skyerne, når alting lyses op af tusinder af lamper, og ingenting længere er på tilbud, så ved man, at Julen nærmer sig: også for buddhisterne i den vestlige del af Verden.

Julen er hyggelig, den giver fornemmelse af rytme i året, og den lyser op i den lange, kolde og mørke vinter. Dette kan man sagtens fejre med flæskesteg, konfekt, gaver, dans om juletræet osv. også selvom man som buddhist ikke tror på Gud.

Julen er ikke det eneste kristne, som vi buddhister glædeligt tager del i. Faktisk kan både buddhister og alle andre i Vesten glæde sig over blandt andet vores demokrati, humanistiske menneskesyn og religions- og ytringsfrihed, som jo alle sammen er skabt på grundlag af kristne værdier.

Jesus ser vi som en stor menneskeven, og vi kan takke ham for at have bragt ting som tilgivelse, næstekærlighed og et fokus på vores indre motivation frem for ydre ritualer, ind i den religion, som senere har udgjort så vigtig en del af vores kultur.
 
Når vi fejrer Julen, er det derfor ikke kun for at give os selv en undskyldning for at indtage flere kalorier og bruge flere penge. Det er også en tid, hvor de fleste af os, inklusiv vi buddhister, mærker julestemningen, hvor vi mærker og husker de dybere menneskelige værdier, som giver livet retning og dybde: kærlighed, venskaber, gavmildhed, solidaritet osv.
 

Julestemning året rundt

For både kristne, buddhister og langt de fleste andre mennesker er det selvfølgelig vigtigt, at vi ikke kun husker på vores indre værdier en gang imellem. De fleste mennesker med et bevidst etisk tankesæt arbejder bevidst på at gøre sine værdier og idealer til en del af ens egen helhed. Målet er, at disse ting ikke forbliver luftige tanker, men noget man spontant og uanstrengt udtrykker til gavn for andre og sig selv.
 
Den ydre julestemning med den fede mad, stressen, forventningerne, overforbruget og alt det der, er sikkert bedst at begrænse til en enkelt måned om året. Men den indre julestemning vores dybere menneskelige værdier er jo ting, vi meget gerne skulle have året rundt, og som gerne skulle blive stærkere og mere naturlige, efterhånden som vi ikke kun bliver ældre, men også klogere og mere livserfarne.
 
Buddhistisk opskrift på julestemning

Vi buddhister tror hverken på en eller flere guder. Som buddhist arbejder man bevidst med sindet, både under meditation og mellem meditationerne. Den buddhistiske opskrift på, hvordan man udvikler sig som menneske, så julestemningen varer året rundt, bygger på buddhistisk filosofi, buddhistisk meditation og de buddhistiske råd til, hvordan man bruger buddhismen i hverdagen. Disse tre søjler kan praktiseres på tre planer, og dette giver i alt ni (3 x 3) områder, som buddhismen arbejder med.
 
Den buddhistiske opskrift på julestemning året rundt lyder derfor:
Tag ansvar for dit liv. Undgå at skyde skylden for problemerne på andre eller tilfældet, men tag selv ansvaret for dine egne følelser og din måde at leve dit liv på.

Vær opmærksom og afslappet. Vær hele tiden afslappet og opmærksom på, hvad der sker indeni dig selv. Så bliver man mindre nemt distraheret, og forstyrrelserne får ikke så nemt fat i os.

Skab god karma. Vores liv formes af årsag og virkning altså de måder, vi bruger vores sind, tale og krop på. Sørg for hele tiden at gøre positive ting og undgå negative ting, også selvom det er besværligt eller hårdt for egoet.

Opbyg indre frihed. Anerkend, at alting ændrer sig hele tiden, og at enhver sag kan ses fra mange sider. Dette giver den indre frihed, som er nødvendig for at kunne arbejde konstruktivt i alle situationer.

Brug modgifte. Forstyrrende følelser omdannes til deres modsætning med deres modgifte: a) vrede omdannes ved kærlige ønsker om lykke til den, man er vred på, b) stolthed omdannes ved at fokusere på andres kvaliteter, c) egoistisk begær og tilknytning omdannes ved at være gavmild og gøre sit bedste for at glæde den anden, d) misundelse og jalousi omdannes ved at glæde sig over den andres succes og e) forvirring omdannes ved at analysere sin situation og finde ud af, hvordan man selv har skabt den.

Gavn andre og bliv bedre til det. Den såkaldte bodhisattva-indstilling opbygges ved, at man i alt hvad man gør, fokuserer på motivationen for, at det må gavne andre. Derudover arbejder man bevidst med modgifte osv. for at blive endnu bedre til at gavne andre.

Tillid til sindets natur. Hav tillid til, at alle gode kvaliteter findes inde i os, og at det bedste vi kan gøre er at arbejde på at fjerne de slør, som skjuler dem.

Vær tilstede her-og-nu. Vær altid opmærksom på, hvad der sker inden i os og omkring os, og se alt hvad der sker som et udtryk for sindets iboende rigdom.

Hold det højeste syn. Jo mere vi fokuserer på menneskers kvaliteter, jo mere ser vi dem som de er dette er at holde det højeste syn. Jo flere fejl og mangler, vi ser hos andre, jo mere ser vi blot vores egne slør.
 
God Jul!

Nicolai Sennels

Psykolog, praktiserende buddhist og underviser i buddhistisk meditation og filosofi.