Buddhistisk nonne: Andre religioners hellige ritualer kan berige os

"Vi bør stå ved vores trosmæssige forskelligheder samtidig med, at vi med åbenhed, respekt og nysgerrighed mødes og går i dialog med mennesker, der tror på noget andet, end vi selv gør," skriver tibetansk buddhistisk nonne Ani Tenzin. Foto: Bax Lindhardt/ Denmark

"Buddha har sagt, at den, der kritiserer andres religion, kritiserer sin egen," skriver tibetansk buddhistisk nonne Ani Tenzin i anledning af FN's Interfaith Harmony Week

For mig er det indlysende, at dialogen mellem mennesker fra forskellige religioner er vigtig, og jeg er dybt taknemmelig for at have mødt en række dejlige jøder, kristne, muslimer og hinduer, som er indgået i dialog med stor åbenhed.

LÆS OGSÅ: De ti vigtigste ting at vide om buddhismen

Jesus og Buddha omgikkes begge anderledes troende
Buddha sagde engang, at venskab er det vigtigste på den spirituelle vej, for hvordan kan vi kalde os religiøse, troende eller spirituelt praktiserende, hvis vi samtidig dyrker vores fordomme og vores fjendebilleder? Det hænger simpelthen ikke sammen.

Gik Jesus i krig mod anderledes troende? Gjorde Buddha? Nej, tværtimod. De omgikkes mennesker fra alle samfundslag og religioner.

Hvis vi kun omgiver os med dem, der tror og tænker ligesom vi, risikerer vi at blive temmeligt indskrænkede - og hvad værre er: Vi bygger barrierer mellem os og "de andre". I værste fald bliver vi fanatiske og slår måske "de andre" ihjel.

LÆS OGSÅ: Gudstjeneste med andre religioner vækker debat

"Den, der kritiserer andres religion, kritiserer sin egen"
Gennem tiderne er religionerne utallige gange blevet misbrugt af fanatiske politiske kræfter - i nyere tid finder man desværre også buddhister blandt disse, og det tager jeg dyb afstand fra. Det er ganske enkelt ikke foreneligt med buddhismen, hvis essens er kærlighed og medfølelse. Buddha har sagt, at den, der kritiserer andres religion, kritiserer sin egen.

Vi mennesker ligner hinanden på vældigt mange punkter: Vi ønsker alle lykke og velstand for os selv og for vores kære og ingen ønsker lidelse. Vi vil alle kunne gå i sikkerhed på gaden og ingen af os ønsker at blive undertrykt eller forfulgt på på grund af vores religion.

Med hensyn til kultur, tradition og baggrund er vi imidlertid lidt forskellige, og derfor har vi brug for at få tingene forklaret på lidt forskellige måder. Det gælder også på det religiøse område, og ifølge H.H. Dalai Lama er det grunden til, at der findes flere religioner. Det er meget glædeligt, for så er der noget til os alle sammen.

SE OGSÅ: Tema om buddhismen

Derfor går jeg absolut heller ikke ind for religionsblanderi. Jeg mener, vi bør stå ved vores trosmæssige forskelligheder samtidig med, at vi med åbenhed, respekt og nysgerrighed mødes og går i dialog med mennesker, der tror på noget andet, end vi selv gør.

Den indstilling gør det også muligt at være til stede ved andre religioners rituelle handlinger og gå beriget derfra. Jeg har ikke nogen opskrift på, hvor den enkelte bør trække grænsen for, hvilke ritualer man deltager i; jeg mener det må bero på et individuelt skøn i respekt for både sig selv og andre.

Personligt trækker jeg grænsen ved den mere konfessionelle del af for eksempel en gudstjeneste, da jeg jo ikke bekender mig til den kristne tro. Salmerne, derimod, synger jeg gerne med på, ligesom jeg rejser mig, når der lyses velsignelse - velsignelser kan man ikke få for mange af!

Ani Tenzin er tibetansk nonne og kontaktperson for Center for Tibetansk Buddhisme i Danmark