Muslim: Dannebrog symboliserer danskhed

Jeg har aldrig nogensinde forbundet Dannebrog med kristendommen, men med danskhed slet og ret, skriver Aminah Tønnsen. Foto: .

DANNEBROG: Jeg får stadig efter enogtyve år som muslim en klump i halsen, når Dannebrog hejses på årsmødepladsen i Flensborg, skriver Aminah Tønnsen

Debatindlæg:

Da sognepræst Anders Blichfeldt den 31. oktober 2003 i Kristeligt Dagblad fremsatte sin teori om, at muslimer forbinder Dannebrog med korstogene, og at danskere, der som voksne vælger at bekende sig til islam, følgelig må få et konfliktfyldt forhold til både danskhed, dansk kultur og Dannebrog, var vi nogle stykker i min omgangskreds, der rystede opgivende på hovedet. Ingen af os er blevet skizofrene af at vælge en anden tro end flertallets. Vi trives faktisk ganske udmærket med det.

Selv har jeg som vaskeægte sydslesviger fået det danske sprog, dansk kultur, Højskolesangbogen og Dannebrog i vuggegave. Dog har jeg aldrig nogensinde forbundet Dannebrog med kristendommen, men med danskhed slet og ret. Ikke en snæver, selvforherligende, fremmedfjendsk og nationalistisk danskhed, men en åben, fordomsfri og vidt favnende danskhed.

Jeg får stadig efter enogtyve år som muslim en klump i halsen, når Dannebrog hejses på årsmødepladsen i Flensborg, og jeg bliver forarget, når halvfulde roligans binder knuder på Dannebrog og lader det slæbe efter sig på grønsværen eller gader og stræder. Jeg føler mig dog på ingen måde fristet eller tvunget til at "ophøre med at være muslim" af den grund, som Anders Blichfeldt antyder i Kristeligt Dagblad den 26. juni 2004.

Andre muslimer føler ikke noget specielt for Dannebrog - og hvad så? Vi lever i et frit land.

Jeg må indrømme, at jeg har lidt svært ved at forstå, at danskere føler sig selv, danskheden, dansk kultur og Dannebrog truet af tilstedeværelsen af et par procents muslimer. Jeg kan ikke forestille mig andet, end at muslimer vil forblive et mindretal i den danske befolkning mange år fremover.

Det er ved lov forbudt at flage med andre flag end Dannebrog, og der skal søges om speciel tilladelse, hvis "grønne bannere med koran-ord i hvidt som en modsvarende identitetsmarkør" undtagelsesvis skal vaje fra danske flagstænger. Så hvori består problemet?

Jeg har faktisk svært ved at forestille mig, at muslimer i ramme alvor skulle fremsætte forslag om at udskifte Dannebrog med et andet flag; men hvis det skulle ske, så lad os tage diskussionen til dén tid. Vi har ytringsfrihed her i landet, og der går da vist ikke skår af nogen af os, om der skulle opstå en muslimsk pendant til "Kulturforening for Skåneländska Flaggan." De ser ud til at hygge sig gevaldigt.

Og så synes jeg ellers, at man burde spørge muslimerne selv, hvad de mener om dette eller hint - i stedet for at jage en skræk i livet på sagesløse sjæle ved at fremsætte fordomsfuldt tankespind uden nogen som helst hold i virkeligheden.

Med venlig hilsen

Aminah Tønnsen