"De religiøse partier får fremgang i Israel"

Eli Yishai er indenrigsminister og har ledet Shas-partiet i en årrække. Her ses Eli Yishai udenfor Saharonim fængslet i Negevørkenen den 10 oktober 2012. Foto: JIM HOLLANDER Denmark

Cand. mag. David Jano giver her sin vurdering af, hvordan det vil gå ved valget i Israel til januar 2013, hvor meningsmålinger tyder på fremgang til landets største religiøse parti Shas

I Israel skal man snart til stemmeurnerne, da den nuværende israelske premierminister Benyamin Netanyahu har udskrevet valg, som skal afholdes den 22. januar 2013.

Hele elleve partier var repræsenteret i det nuværende parlament og billedet forventes ikke at ændre sig frem mod næste valg. Således kommer parlamentet formentlig igen til at være præget af både venstrefløjen, højrefløjen og ikke mindst partier med en klar religiøs profil.

Kampen for at trække Israel i en religiøs retning
Israels religiøse politiske partier blev historisk set ikke stiftet for at erobre den politiske magt, men derimod mente man, at den vigtige vej mod et mere religiøst samfund kunne nås indenfor de givne statslige rammer.

Fra et ortodokst jødisk synspunkt anså man det allerede fra Israels fødsel i 1948 som værende en kamp for at trække Israel i en mere religiøs retning. I dag blander religiøse partier sig stadig højlydt i debatten om religiøses indtræden i hæren, abort-spørgsmål og i det hele taget vigtige livsbegivenheder så som bryllupper, skilsmisser og spiseregler, alle ting som det israelske overrabbinat sidder tungt på.

LÆS OGSÅ: Religion og politik går aldrig af mode i Israel

Likud og Arbejderpartiet
De mest kendte partier i Israel set fra resten af verdens synspunkt har i mange år været Arbejderpartiet og det nuværende regeringsparti Likud som Netanyahu er leder af. Førstnævnte sad ved magten i de første tre årtier af Israels eksistens, mens Likud siden 1977 har tegnet højrefløjen i israelsk politik.

I dag er Israel dog også i høj grad præget af religiøse partier, noget som særligt har gjort sig gældende siden slutningen af 1970erne, hvor stort set samtlige israelske regeringer har været afhængige af støtte fra religiøse partier.

Partiet Shas det største religiøse parti
Det største religiøse parti i dagens Israel er The Union of Torah-Observant Sephardim, i daglig tale bedre kendt som partiet Shas. Partiet har hele 11 mandater i det afgående parlament og er dermed Israels fjerdestørste parti målt på vælgertilslutning.

Partiet er på nuværende tidspunkt kun overgået af Kadima, Likud og Israel mit Hjem-partiet. Partiet er dermed på nuværende tidspunkt langt større end det kendte Arbejderparti.

LÆS OGSÅ: De ti vigtigste ting at vide om jødedommen

Kamp om at stå i spidsen for Shas endte med magtdeling
Shas har en politisk leder, men alle større beslutninger skal den dag i dag stadig tages af den 93-årige rabbiner Ovadia Yosef, der betragtes som en af de mest lærde rabbinere i sin generation. Dette har senest vist sig i kampen om formandsposten for partiet, hvor både

Eli Yishai og Arieh Deri har kæmpet om posten frem mod det kommende valg. Yishai er nuværende indenrigsminister (en post som religiøse partier i Israel i øvrigt altid stræber efter, så de kan påvirke væsentlige indenrigspolitiske beslutninger) og har ledet partiet i en årrække.

Deri har tidligere været en enorm succesrig leder af Shas i 1990erne, men måtte trække sig på grund af en større korruptionsskandale. Nu ville begge herrer gerne stå i spidsen af partiet, hvor det altså så er op til det åndelige overhovede at træffe en beslutning. Ovadia Yosef valgte den salomoniske løsning og fik begge med på at de skulle dele magten.

Andre religiøse partier
Andre religiøse partier er United Torah Judaism og Habait Yehudi. Førstnævnte har i dag 4 mandater i parlamentet og vil aldrig gå med i en israelsk regering, da man dybest set ikke mener en zionistisk regering bør bestemme i det hellige land. LÆS OGSÅ: Religion sætter dagsordenen i international politik

Habait Yehudi er arvtageren til det tidligere National Religious Party, som lige efter krigen i 1967 havde hele 16 mandater, hvorimod man i dag er nede på blot 3. Partiet har en meget nationalreligiøs profil, hvor man både går ind for staten Israel, men også for at religion skal være en stor del af hverdagen.

Meningsmålinger viser fremgang til Shas
I det nuværende israelske parlament er altså 18 mandater ud af 120 udgjort af stærkt religiøse kræfter, som i høj grad sætter større lid til religiøse ledere end staten. Tendensen ser ikke ud til at ændre sig, tværtimod siger meningsmålingerne, at Shas vil gå frem.

David Jano er cand. mag. i Moderne Mellemøststudier og panelist på religion.dk