Det mener læserne om overtro

I realiteten er der ingen, som ved, hvad som er overtro. Det ville kræve, at man vidste, hvad som eksisterer og ikke eksisterer, mener en læser. - Foto: Michèle Constantini/Michele Constantini / ZenShui

Hvorfor ser man ofte ned på overtro? Læserne har været ved tasterne og reagerer på teolog Knud Jørgensens svar 

Hvor går grænsen mellem tro og overtro? Og hvorfor betragtes den ene type tro med respekt, mens den anden mødes med skepsis?

I kølvandet på et svar fra teolog Knud Jørgensen om netop tro og overtro, har udspillet sig en livlig debat. Her ses udpluk af debatten:

Hajmad:- Ingen ved, hvad der er overtro
Folk, som bruger ordet overtro, prøver at manipulere andre mennesker. De ønsker at styre, hvad man skal tro på og ikke tro på. At se ned på folk på baggrund af, hvad man tror på, er bare endnu et værktøj i kassen.

I ordet overtro ligger det implicit, at det er noget, som ikke eksisterer, men som folk tror på alligevel.

Overnaturligt betyder, at det er noget, som er ud over vores natur. Ting, som bryder de regler eller forventninger, som vi har til den verden, vi lever i. For eksempel når Jesus opvækker døde eller helbreder folk i Bibelen.

Min erfaring er, at folk som bruger ordet overtro om overnaturlige ting, typisk er folk, som prøver at afskrive dele af Bibelen, de ikke kan lide.

I realiteten er der ingen, som ved, hvad som er overtro. Det ville kræve, at man vidste, hvad som eksisterer og ikke eksisterer.

Verner: - Ateisterne er de mest overtroiske
Gennem hele mit liv - nu 80 år - er det min erfaring, at dem som er mest overtroiske, det er ateisterne. Det er bare en skæbnens ironi, at alle os, som har fundet frem til sandheden, vi bliver regnet for at være meget overtroiske, og det selvom mange mennesker oplever mirakler, som man ikke kan forklare.

Jeg tænker også her på Maria-åbenbaringerne i Medjugorje. Til trods for, at millioner har været dernede og set, hvad der sker, så bliver det selv af den katolske kirke regnet for svindel. Sig mig engang. Hvor er vi henne?

Astor: - Begrebet overtro er flydende
Jeg synes det er lidt ærgerligt, at denne tråd har bevæget sig væk fra der, hvor den startede - nemlig forskellen på tro/overtro. Jeg kom med en provokerende definition - at det hvis der er tilstrækkelig mange, der tror på en overtro, bliver det en tro. Men selvfølgelig er denne definition ikke præcis nok. Og den var først og fremmest netop tænkt som en provokation (hvilket åbenbart også virkede sådan på nogle).

Men findes der ikke også elementer indenfor en tro, som nogle vil definere som overtro? Hvis jeg nu nævner nogle elementer, vi kender fra kristendommen - ikke fordi jeg er "ude" efter den, men kun fordi det nu engang er den tro, jeg kender bedst:

Er der nogle, der vil fortælle mig, om følgende kendte ting fra det bibelske univers er tro eller overtro -

Engle?
Dæmoner?
Mirakler (som f.eks. at Jesus gik på vandet)?
At være besat af dæmoner?
Tungetale?

Jeg vil skyde på, at meget af det, man selv definerer som værende fundamentalt for ens tro, vil for andre være overtro. Jeg er ikke ude på at håne/grine ad/på andre måder nedgøre folks tro og/eller overtro eller hvad man nu måtte kalde det.

Jeg prøver bare på at bevidstgøre - både mig selv og andre - om, at der er flydende grænser i dette begreb! Dermed kan vi måske lære lidt om, hvad vi selv tror/ikke tror på.

Se hele læserdebatten og giv dit besyv med her.