"Diwali symboliserer det godes sejr"

Krishna indvilgede i at tage kampen op mod Narakasura, og han tog sin kone med i krigen, fortæller Dhamu Chodavarapu. Foto: Foto: Sxc.hu

Når Indien i dag fejrer Diwali med lystænding og fest, er det for at mindes den onde sagnkonge Narakasura endeligt, fortæller hindu Dhamu Chodavarapu

Den 5. november er én af Indiens største festdage, Diwali. Hvert eneste hus i Indien, om man råd til det eller ej, tænder en lampe og sætter den udenfor. Hele Indien bliver oplyst af den lange række lamper.

I gamle dage købte man små lerfade, ikke større end en håndflade, med fordybning og en lille tud. Man anbragte en væge og olie og tændte den. De bliver anbragt på rad og række over hele husfacaden. Nu bruger man mere lyskæder.

SE OGSÅ:Billedserie fra Diwali

Sagnet om kong Narakasura
Diwalisagnet finder man i det indiske epos som Ramayanamu og MahaBharatamu. Det var om en kong Narakasura, søn af Bhoomi Devi, Moder Jord. Selvom Narakasura var søn af en guddom, havde han karakter af en dæmon. Han brugte meget tid på at bede og meditere for guden Brahma.

Da Gud åbenbarede sig for ham, bad han Gud om at gøre ham udødelig. Dertil svarede Gud: Det kan jeg ikke, når du er født som dødeligt menneske. I så fald giv mig den velsignelse, at jeg kun dør i min mors hænder. Det fik han.

I følge hindumytologi var Narakasura søn af "Moder Jord" og guden Vishnu i hans Varaha Avatar som vildsvin, hvor han bekæmpede en dæmon, der havde taget Bhoomi Devi som gidsel og gemt hende i dybet under det kosmiske ocean.

Narakasura morede sig med at terrorisere indbyggerne i de tre verdener, Himmel, Jord og Helvede. Han overfaldt kvinder og ville kidnappe dem til sit eget personlige harem.

Guder og mennesker i kamp mod Narakasura
Alle guder og mennesker var samlet for at få gode råd og enes om at bede til guden Krishna. Krishna indvilgede i at tage kampen op mod Narakasura. Han tog sin kone Satya Bhama med i krigen, som var Narakauras mor, hun er nemlig Bhoomi Devi.

Kampen fik uhyggelige dimensioner. Narakasura havde magtfulde våben, han uden videre brugte mod Krishna. Krishna nåede at tilintetgøre allesammen, men til sidst brugte Narakasura Sataghini, en tordenkile, og ramte Krishna på siden af hovedet. Guden Krishna besvimede.

Nu deltog Satya Bhama aktivt i krigen og sendte Krishnas Chakra (diskos, som ikke kan tilbagekaldes) mod Narakasura, således at han blev halshugget. Derefter var alle guder og mennesker glade og tændte mange lys med fyrværkeri for at fejre det. Den tradition foregår den dag i dag.

Obama kommer også til fest
Diwali er en stor festdag for alle indiske religioner som hinduisme, sikhisme og jainisme. "Festival of Lights," symboliserer det godes sejr over ondskaben og lys for menneskeheden.

Jeg husker fra min barndom, at vi månedsvis før Diwali fremstillede fyrværkeri efter skoletid. Vi glædede os utrolig meget til den dag. Vi blev alle olievasket, fik nyt tøj på om aftenen, og vi udfoldede os med at dekorere husets facade med olielamper på rad og række samt fyre hjemmelavet fyrværkeri af. Afslutningen på dagen var servering af søde sager til alle.

For resten besøger præsident Obama Indien i Diwali-dagene i år.

Dhamu Chodavarapu er hindu og panelist ved religion.dk.