Synspunkt

"Dronning Margrethe gør sit arbejde rigtig godt"

Gennem min barndom her i Danmark er jeg blevet vant til, at kristendommen har en central betydning i Danmark - hvilket også kommer til udtryk gennem Hendes Majestæt Dronning Margrethe, skriver hindu Pirapaharan Navaratnam. Foto: Privatfoto

I hinduismen antager man, at alle veje fører til den samme Gud, og at vi tilbeder Gud under forskellige navne. Så derfor har det generelt ikke påvirket hinduer negativt, at statsoverhovedet er så tydelig i sin kristne tro, skrive hindu Pirapaharan Navaratnam

Hendes Majestæt Dronning Margrethe den II fylder 75 år, og det er en stor begivenhed i kongeriget Danmark.

Siden jeg kom til Danmark som 5-årig fra det borgerkrigsramte Sri Lanka, har det danske kongehus ofte virket fascinerende, og når jeg præsenterede Danmark for familiemedlemmer i udlandet, så var det også med en vis stolthed over, at Danmark var et kongerige.

Læs også: Dronningen er et billede på danskernes karakter 

Min positive holdning til kongehuset har ændret sig en lille smule med årene. Det skyldes primært nyhederne om, at der bliver brugt for mange penge på kongehuset i en tid, hvor der bliver sparet på flere områder. Men det har aldrig nogensinde påvirket mig, at Hendes Majestæt har lagt vægt på hendes tro, kristendommen.

Det skyldes nok, at jeg kommer fra et land, hvor statsoverhovedet lægger vægt på buddhismen. Flertallet af befolkningen er nemlig buddhister, mens det tamilske mindretal på øen er hinduer, kristne og muslimer.

Selvom borgerkrigen på Sri Lanka ikke var en krig imellem forskellige trosretninger, så spillede flertallets religion, buddhismen, alligevel en lille rolle i krigen. Det singalesiske flertal på Sri Lanka mente nemlig, at Buddha havde givet Sri Lanka en særlig status som en buddhistisk ø, så derfor kunne borgerkrigen ikke løses ved at dele øen i to lande.

Læs også: Dronningen og forholdet til folkekirken

Så at komme fra et land, hvor statsoverhovedet lægger vægt på buddhismen til et land, hvor der bliver lagt vægt på kristendommen, gjorde egentlig ikke noget - forskellen lå bare i, at i Danmark misbruger statsoverhovedet ikke religionen politisk til at undertrykke et mindretal.

Gennem min barndom her i Danmark er jeg blevet vant til, at kristendommen har en central betydning i Danmark - hvilket også kommer til udtryk gennem Hendes Majestæt Dronning Margrethe.

Læs også: Muslim: Det bedste er Dronningens styrke og formfuldendte dansk

I hinduismen antager man, at alle veje fører til den samme Gud, og at vi tilbeder Gud under forskellige navne. Så derfor har det generelt ikke påvirket hinduer negativt, at statsoverhovedet er så tydelig i sin kristne tro. Vi har religionsfrihed i Danmark, og den gælder også for kongehuset, og de skal have lov til at blive gift i en kirke, blive døbt med mere efter de kristne traditioner, som man har fulgt i mange år i Danmark.

Hendes Majestæt Dronning Margrethe gør sit arbejde rigtig godt, og jeg ønsker hende hjertelig tillykke med de 75 år!

Pirapaharan Navaratnam er hindu og arbejder som radiograf.