Egoisme må erstattes med omsorg

Der er mere end nogensinde behov for, at den enkelte anstrenger sig til det yderste for at gavne menneskeheden og det fælles bedste, skriver Aminah Tønnsen. Foto: Auschwitz

I læserdebatten på religion.dk spørger vi netop nu: Hvordan forhindrer vi folkedrab i fremtiden? Her giver muslimske Aminah Tønnsen og katolske Lone Skov Al Awssi deres bud på spørgsmålet.

Alle former for vold bunder efter min opfattelse i manglende ydmyghed for Gud og Hans skaberværk.

Hvis vi skal forhindre folkemord og andre former for vold, må vi erstatte egosime og materialisme med omsorg og forpligtelse for medmennesket.

Hævn og gengæld må erstattes med tilgivelse og forsoning. Snæversyn og ensretning må erstattes med åbenhed og mangfoldighed.
Store konferencer og forkromede deklarationer er ikke nok. Der er mere end nogensinde behov for, at den enkelte anstrenger sig til det yderste for at gavne menneskeheden og det fælles bedste. Ved at tjene skabelsen tjener vi Gud.

- Aminah Tønnsen, muslimsk forfatter og foredragsholder

Har vi overskud?

Darfur, Tjetjenien - måske i fremtiden Irak. Folkedrab hører ikke fortiden, men fremtiden til.

Med oprettelsen af Folkeforbundet og senere FN troede verdenssamfundet, at krige, overgreb og folkemord kunne forhindres. FN's erklæring om Menneskerettigheder fra 1948 er en af de smukkeste tekster.

Når man i dag læser de 30 artikler i erklæringen, har man mest lyst til at græde. Så smukt og så næsten naivt. Men der er ikke andre mulige redskaber. At supermagter ikke har hverken moral eller reel magt til at sikre fred, frihed og retssikkerhed er så iøjenfaldende, at kun en blind kan tro på den løsning.

Guantanamo, Abu Graib, Haditja, Grosni.

Vi er nødt til at skabe et nyt, stærkere og handlekraftigt FN. Det kan de politiske systemer ikke magte uden et rungende folkekrav som baggrund. Men har vi overskud til det? Eller har vi lukket os definitivt inde i hvert vores eget lille, egoistiske univers?

- Lone Skov Al Awssi, katolik