"Ganesh rydder alle forhindringer af vejen"

Alle indere starter dagen med at bede til guden Ganesh, skriver hindu og debattør Dhamu Chodavarapu Foto: Wikimedia Commons

NYTÅR Hvis man beder til Ganesh, bliver alle forhindringer ryddet af vejen, og alt vil lykkes, skriver hindu og debattør Dhamu Chodavarapu

Det er i dag nytårsdag. Det er i dag, vi kan granske over det år der er gået, på godt og ondt. Man kan takke for lykkelige hændelser, som gør en glad og håbe på, at det føres videre.

Ugadi er hinduernes nytårsaften
Alle verdens religioner gør nytårsfesten til en guddommelig fest, hvor tilbedelse af Gud indgår i festen. Heldigvis for mig hører jeg hjemme her.

I min indiske hjemegn fejer vi nytår efter Hindukalenderen, der følger månens bevægelse. Derfor er det forskelligt, hvornår det er nytårsdag. I år falder den på 23. marts. Vi kalder den ugadi, der betyder starten på den astronomiske cyklus. Det er også starten på foråret, hvor alle blade springer ud, lige som livet genopstår. Nogle hinduer starter med 9 dages faste, hvor man kun spiser frugt.

Man bliver renset i oliebadet
Jeg husker fra min barndom, hvordan dagen starter. Vi børn blev vækket af vores mor. Jeg kan huske hende med let rød silkesari med 10 cm bred kant indvævet med guldtråd. Ved højtideligheder tager hun sit guldbælte og en tung guldhalskæde på og med det sædvanlige røde mærke i panden. Jeg husker hende som om, hun var mor til hele verden.

Så gik vi ud på gårdspladsen, hvor der stod tjenestefolk parat til at give os et oliebad. Det foregik ved, at vi blev indsmurt over hele kroppen med olie og en pasta af pulveriserede grønne linser. Når det var tørret, masseredes det over hele kroppen. Det hele fjernes med skylning med knuste urter, der skummer lige som shampo. Det dufter dejligt, og man føler sig meget veloplagt og behagelig.

Vi fik nye klæder på denne dag. Min mor gav os et rødt pandemærke, med pulver af tørrede røde blomster, på panden og servererede Ugadi Pachadi for os. En ret med en sur/sød smag. Den består af en blanding af 6 ingredienser, urenset sukker, neem blomster, små mangostykker, Tamarind, chili og salt. Disse ingredisenser fortæller symbolsk om livets forskellige aspekter.

Inden da er hele huset blevet malet og pyntet med mangoblade, som hænger som guirlander.

Guden Ganesh rydder alle forhindringer af vejen
I mellemtiden ville min far være færdig med sin morgengudstjeneste. Vi blev alle indkaldt til fælles tilbedelse af Guden Ganesh. Alle indere har et meget specielt forhold til Ganesh.

En indisk gud, Shiva, var i krig med dæmonen. Da Han slog ham ihjel, sendte han bud til sin kone Parvathi. Hun forberedte sig på at modtage sin mand. Hun tog oliebad og nulrede bønnemasse og formede den til et lille barn og gav det liv. Barnet står som dørvagt, mens hun gør sig færdig. Så kom guden Shiva og blev stoppet af dørvagten. Shiva svang sit sværd og huggede hans hoved af. Parvathi blev ked af det, og Shiva trøstede hende med, at han ville finde et andet hoved og genoplive ham.

Lige netop den dag var alle glade for Dæmonens død. Der er ingen, der fortjener at blive halshugget. Men en elefant sover med hovedet mod nord, det må man ikke, så den bliver halshugget og hovedet placeres på det hovedløse barn. Derfor har Ganesh et elefanthoved, og Gud tildelte ham magten over alle forhindringer.

Hvis man beder til Ganesh, bliver alle forhindringer ryddet af vejen, og alt vil lykkes. Alle indere starter dagen med at bede til guden Ganesh.

Må alle folk leve i fred
Om eftermiddagen kom næsten alle landsbyens folk hjem til os. Vi havde et stort forsamlingsrum, hvor man holdt åbent hus. Hindupræster læste Panchangamu, astrologiske forudsigelser for det kommende år.

Placering af stjerner og planeter samt solen og månen har betydning og indflydelse. Man får at vide, hvad der kan forventes i årets løb, generelt og individuelt, afhængigt af, hvilket stjernetegn man er født i.

Her kan man ønske, hvad man vil for det kommende år. Derefter serveres lidt mundgodt med Ugadi Pachadi til alle. Om aftenen spiser familien en festmåltid.

Sådan slutter vores nytårsdag. Som bekendt er Indien et stort land med forskellige folkeslag med lige så forskellige sprog som dansk og russisk, så Indien har mange kalendere med egne traditioner.

Som inder afslutter man hver gudstjeneste med et ønske om Sarve Jana Sukhino Bavanthu. Må alle folk leve i fred.

Hvad kan man ønske sig, når man lige er blevet 70 år, og næsten alle ønsker er opfyldt? Derfor har jeg ingen andre ønsker end mange års samvær med familie og venner - samt at vinde en stor lottogevinst.

Dog kunne jeg godt tænke mig, at Danmark igen bliver, som jeg husker fra mine første dage her, dengang jeg kom hertil med tog fra Padborg til Kolding.

På toget mødte jeg et par fra Kolding. Jeg spurgte, om de kendte et billigt sted, hvor jeg kunne overnatte. I stedet tog de mig med hjem og jeg fik aftensmad. Næste dag efter morgenmaden blev jeg kørt til min arbejdsplads.

Nu om dage er det næsten uhørt, at man tager helt fremmede med hjem. Sådan er det blevet.

Hvis bare Danmark igen kunne blive et lige så gæstfrit land, som det var engang.

Godt nytår!

Dhamu Chodavarapu
Hindu og debattør