Her må der ikke ties

KOMMENTAR: En jødisk dreng får tæv af arabiske klassekammerater under en skolefest. Et jødisk ægtepar overfuses af en palæstinensisk taxa-chauffør. En jødisk læge overfaldes på banegården i Odense og må flygte ind i et tog.

Familien har tre børn. De bor i en forstad til København, men nu har de besluttet at flytte. De er nemlig jøder, og jødiske børn chikaneres i dag i Danmark af især indvandrerdrenge med arabisk baggrund. De tre jødiske børn går i folkeskole. Den ældste dreng på 16 år er blevet truet til at holde sig væk fra bestemte kvarterer omkring skolen. Pigen på 14 år kom en dag ind i sit klasseværelse, hvor der på tavlen stod »Alle jøder skal dræbes«, og »Alis klan holder Danmark ren«. Hun er blevet eskorteret hjem fra skole af sine venner, der vil beskytte hende mod de palæstinensiske drenge. Lillesøsteren på 10 år er blevet kaldt »jødesvin«. Nu flytter hele familien til en bydel med færre palæstinensiske indvandrere.

Antisemitismen er på fremmarch i Danmark og det øvrige Europa. Mindre herhjemme end andre steder, men det er slemt nok. Det er ikke en traditionel europæisk form for antisemitisme, for et fællestræk er, at det i udstrakt grad er indvandrere af arabisk og palæstinensisk afstamning, der står bag. Den gruppe indvandrere, der ofte påberåber sig at være udsat for racisme, praktiserer den selv. Blandt den lille sårbare gruppe af danske jøder på måske 5-6000, hvoraf omkring halvdelen er medlemmer af Mosaisk Troessamfund, tales der om, at antisemitismen skal ties ihjel. At den bare inspirerer til mere chikane og flere forfølgelser. At den, der lever stille, lever bedre, end den, der står frem.

Men der er også dem, der ønsker offentlighed og ikke er bange for at fortælle om de mange overgreb, som registreres hos den interne sikkerhedschef i Det Mosaiske Troessamfund i København. Og de gør ret. Her må der ikke ties. Lad os tage lidt flere eksempler fra den danske hverdag.

- En rabbiner kommer på besøg i landet og bliver chikaneret rundt på banegården i Odense, sparkes ned, men når at flygte ind i et tog, hvor han beskyttes af togpersonalet.

- Et ældre amerikansk jødisk ægtepar bliver overfuset af en palæstinensisk taxa-chauffør, som de bad køre til synagogen i Krystalgade i København. Det kom til diskussion, og da de ville sættes af bilen på grund af chaufførens grovheder, ødelagde han den jødiske kvindes paraply, som lå i taxaens bagagerum.

- En besøgende jøde stod i kø i et supermarked i København og stødte ind i en foranstående arabisk mand. Manden vendte sig om og råbte: »Jeg vil bombe dig i helvede.«

- En teenage-dreng, der deltager i en skolefest i en park i København, bliver antastet af arabiske skolekammerater. De spørger, om han er jøde og tæver ham, da han siger ja.

- Og så er der kvinden, som i en periode har modtaget bladet »Jødisk Orientering«, fremsendt uindpakket. Nu får hun jævnligt afføring smidt ind gennem sin brevsprække. Senest for en uges tid siden.

Folk med kendskab til det jødiske samfund herhjemme fortæller, at de indberettede eksempler på chikane kun er toppen af isbjerget. For nylig beskrev vi, hvorledes jødiske skolebørn i København frarådes at bære en synlig jødestjerne om halsen eller kalot på hovedet.

I Danmark, i dag.

I Sverige har politiet i det seneste år registreret 131 anmeldte overgreb mod jøder. Indvandrere med arabisk eller muslimsk baggrund står bag den meste antisemitisme. Og i den forgangne uge er det kommet frem, at EU-antiracismecenteret har tilbageholdt en rapport, der dokumenterer, at muslimer i vidt omfang står bag den antisemitiske chikane i Europa. Politiske hensyn har tilsyneladende ført til, at rapporten er blevet tilbageholdt.

Overalt i Europa opleves det jødehad, der er blevet næret i den arabiske verden igennem generationer. Det flytter med og nedarves nu i indvandrergenerationerne, der søger til Europa. Det er ikke kun hadet til Israel, der gøres til et had mod jøder. Igennem mange år har der i den arabiske verden været had til det jødiske folk, og jødehadet er en del af den voksende antivestlige holdning, som nu prædikes i tv-programmer, moskeer og dagblade i den arabiske og muslimske verden.

Via muslimske internetsider er det lykkedes at formidle den groteske løgnehistorie, at jøder stod bag terrorangrebet den 11. september og rumfærgen Challengers forlis. Benægtelsen af Holocaust er også udbredt blandt muslimer, og konspirationsteorien om jøders stræben efter magt har et begærligt publikum.

Under ramadanen, som blev afsluttet i denne uge, viste Hizbollahs egen tv-kanal i Mellemøsten en syrisk produceret tv-serie på 26 afsnit, der skal forestille at beskrive jøders kamp for at få verdensherredømmet. Serien bygger på et falsum af en anti-

jødisk bog, Zions vise protokoller, som stammer fra zarens Rusland i begyndelsen af 1900-tallet.

Den muslimske verden lider af mange svagheder. Den største af dem alle er intolerance. Den forkrøbler de muslimske lande intellektuelt og dermed også økonomisk og udviklingsmæssigt. Først når muslimer selv vil gøre op med antisemitismen og den kultur af intolerance, der i dag dominerer, kan de muslimske lande begynde at udvikle sig.

Hvad vi oplever i Danmark, er et ekko af, hvad der siges i Mellemøsten. Antisemitismen skal beskrives klart og fyndigt. Man kan ikke lovgive sig ud af problemet. Men åbenhed kan dæmme op for det. Der skal siges fra - også af landets politikere. Antisemitisme er uacceptabel - også i Danmark.

bjerager@kristeligt-dagblad.dk