Hustruvold kan ikke forsvares

Kommentar:

Kære Aminah Tønnesen

Tak for din fine artikel Når mænd misbruger Koranen.

Jeg forstår dit "forsvar" af islam og antydning af at koranen bør revideres. Du har en stor opgave i din kamp for at opnå forståelse for Koranen i de moderne tider.

Men du er op imod store kræfter, som ikke står tilbage, de gør hvad som helst for at stoppe folk som dig. Bare fordi "miswak" stadig bruges i udviklingslande, hvor Islam er meget udbredt, er det ikke påkrævet at bruge miswak her i vores samfund, vel? Derfor er det nødvendigt med tilpasning.

Som Inder og Hindu havde jeg samme oplevelse, da min far var død. Ifølge Hindu traditionen, skulle enken den gang kronrages, før var det værre, da skulle hun brændes. Nu anses det stadig for meget uheldigt, hvis en enke kommer imod en, når man er på vej ud i et ærinde. Min mor spurgte en gang, om det ikke gjaldt DBR (vores onkel), som var blevet enkemand?

Heldigvis i Indien inden for hinduismen, er samfund (politik) og religion ikke så strengt forbundet, så der var også plads til en som mig, som ikke sætter pris på den slags traditioner.

Derfor trives næsten alle verdens religioner side om side i Indien, fordi vores religion giver muligheder for selvrealisation for hver enkelt person, om det er mand eller kvinde.

Det er min opfattelse, at de mest grufulde og barbariske forbrydelse mod mennesker er, at frarøve dem muligheden for at tænker selv og tager et ansvar for sig selv.

Med venlig hilsen

Dhamu Chodavarapu
Samfundsdebattør

Svar:

Kære Dhamu.

Nej, der har du vist misforstået mig.

Koranens arabiske tekst er guddommelig, universel og uforanderlig - den skal der ikke laves om på. Det er fortolkningen af Koranen - og dermed muslimernes praksis, der trænger til at blive set efter i sømmene og sat ind i den aktuelle kontekst med alt, hvad det indebærer.

Kvindeundertrykkelse, barbariske straffe og andre krænkelser af menneskets basale rettigheder hører ikke hjemme i moderne samfund, hvad enten disse bygger på den ene eller anden tro eller livsopfattelse.
Med venlig hilsen

Aminah Tønnsen
Forfatter og foredragsholder