Imam om homoseksualitet: Muslimer praktiserer ikke dyne-løfteri

Jeg møder i mit virke mennesker, som har andre seksuelle tendenser end majoriteten. Hvordan skal man snakke med dem? Hvordan sikrer man deres rettigheder som mennesker? Hvordan hjælper man dem igennem de udfordringer, som de står over for, spørger imam Naveed Baig. Foto: Foto: Leif Tuxen.

Hvis en person selv siger, at han eller hun er muslim, så kan ingen tage retten fra vedkommende. Derfor kan man godt være muslim og for eksempel transseksuel eller homoseksuel på samme tid, fastholder imam Naveed Baig

Baggrunden for mine udtalelser (om islam og homoseksualitet, red.) stammer fra en international konference om Faith and Sexuality afholdt i København den 5. september 2013, hvor undertegnede skulle tale om tro og seksualitet set fra et praktisk muslimsk perspektiv.

Talen i sin helhed kan læses her.

Det er sjældent, at en medieartikel kan få essensen af en hel tale med. Derfor skal citater læses ind i den kontekst, de bliver fremlagt i. Avisers overskrifter kan man ikke selv styre.

LÆS OGSÅ
: Imam skaber debat om homoseksuelle muslimer

Hovedpunkterne for talen var, at de fleste verdensreligioner igennem deres skriftlige traditioner ikke tillader homoseksualitet heriblandt islam. Koranens vægt ligger på familieværdier (mand og kvinde), selvom Koranen ikke er vildt meget optaget af at fordømme homoseksualitet.

Koranen nævner den gammeltestamentlige historie om Lot og hans samfunds skæbne efter stigende homoseksuelle tendenser. Hvad Gud har tilladt, kan man ikke ændre, ligesom man ikke kan ændre på det, som Gud forbyder.

Seksualitet er en sag mellem den enkelte og Gud
Muslimer praktiserer ikke dyne-løfteri og derfor er det, som individet laver, en sag mellem den enkelte og vedkommendes egen samvittighed. Vi har ikke et moralsk politi i Danmark, gudskelov for det.

Hvem der nærer gudsfrygt og gudsbevidsthed ved kun Gud. Hvis en person selv siger, at han eller hun er muslim, så kan ingen tage retten fra vedkommende. Derfor kan man godt være muslim og for eksempel transseksuel eller homoseksuel på samme tid. I øvrigt er det ikke første gang nogen har sagt det - i Danmark og i udlandet.

Kassem Rachid skulle have læst min tale
Undertegnede nævner også fem punkter for, hvordan man kan forbedre LGBT-rettigheder i Vesten. En af dem er at skabe åbenhed og debat om emnet. Jeg møder i mit virke mennesker, som har andre seksuelle tendenser end majoriteten. Hvordan skal man snakke med dem? Hvordan sikrer man deres rettigheder som mennesker? Hvordan hjælper man dem igennem de udfordringer, som de står over for?

Det ville have klædt imam Kassem Rachid at forholde sig mere kritisk til medieoverskrifterne og at have læst hele min tale, før han udtalte sig. Fred være med ham.

Naveed Baig er imam, projektkoordinator på Rigshospitalet og panelist ved religion.dk.