Imam: Umoden ramadan-debat i Danmark

Jeg har altid troet på og tror stadigvæk, at hilsener og gode ønsker altid kommer fra hjertet. ... Derfor ønsker muslimer i Danmark – som jeg ser det - heller ikke at modtage ramadan-hilsener fra statens repræsentanter såsom vores kirkeminister, statsminister eller andre, skriver imam Naveed Baig. Foto: Leif Tuxen

"Barack Obama overlader det til de udøvende selv at afgøre, hvordan de skal faste", skriver imam Naveed Baig, der har nærlæst den amerikanske præsidents ramadan-hilsen til alverdens muslimer

Barack Obama inviterer ligesom tidligere amerikanske præsidenter til ramadan-middag i det hvide hus hvert år. I hans budskab i år til de amerikansk-muslimske medborgere i særdeleshed og muslimer i verden i almindelighed lægger han vægt på fastens mange facetter såsom refleksion, velfærd og selvbeherskelse.

Obama påpeger, at alle amerikanere kan lære af fastens budskab - og mere generelt - de mange ligheder, der findes mellem religionerne, blandt fremhæver han "islams rolle til at fremme retfærdighed, udvikling, tolerance og værdighed for alle". 
 
Han går et skridt videre end live and let live-princippet hvor han inkluderer alle i fællesskabet og dernæst også fremhæver de positive sider af muslimernes højtid.

Han overlader det til de udøvende selv at afgøre hvordan de skal faste. Om de skal tage på ferie under ramadanen (for at faste i fred uden arbejde) eller hvorvidt de skal stoppe deres børn med at faste fordi de er for unge. Han har lid til at forældrene er gode forældre og har det fornødne dømmekraft.

Vores umodne og til tider tåbelige medie- og politikerdiskussioner i Danmark såsom angreb på buschauffører, der køre på tom mave, og ivrige børn, der vil faste eller angiveligt bliver tvunget til det, er noget der er ret unikt for os i Danmark.
 
Jeg har altid troet på og tror stadigvæk, at hilsener og gode ønsker altid kommer fra hjertet. Det er ikke noget, der kan fremtvinges. Derfor ønsker muslimer i Danmark som jeg ser det - heller ikke at modtage ramadan-hilsener fra statens repræsentanter såsom vores kirkeminister, statsminister eller andre. Selvom det jo aldrig er sørgeligt at modtage glædelige hilsener.
 
Men det er glædeligt at skoler, arbejdspladser, andre institutioner, nabolag med videre lykønsker hinanden i Danmark i forbindelse med ramadanens opstart. Der blev sidste år fejret Eid på København Kommunes initiativ og med kommunens støtte, og det sker igen i år.
Der er flere andre lignende initiativer i gang på græsrodsplan, og det kan være, at det kan åbne politikernes og mediernes øjne.

Fastemåneden er gået hen og blevet en integreret del af det danske højtidskultur.