Synspunkt

"Jeg vil hellere miste mit job end smide tørklædet"

Hverken jeg eller de fleste andre tørklædebærende kvinder har i sinde at smide deres tørklæde på grund af Dansk Folkeparti, skriver underviser, forfatter og foredragsholder Saliha Marie Fetteh. Foto: Mette Fabricius.

Danske kvinder har ret til at både bære shorts og tørklæde. Derfor sætter jeg mit tørklæde, som jeg vil. Ingen skal tvinge mig til at smide tørklædet, skriver underviser og forfatter Saliha Marie Fetteh

Personligt har jeg nu hørt på tørklædedebatten i mere end 25 år, og jeg er efterhånden ved at være godt træt af den. Når både danske politikere og konservative muslimer trækker tørklædekortet op af lommen i deres værdikamp, er det en belastning for en muslimsk kvinde at skulle lægge øre til deres dominerende attitude: Vi bestemmer! Vi ved, hvad der er bedst for jer!
 
I denne uge har Dansk Folkeparti således foreslået, at nonneslør, den jødiske kalot og det muslimske tørklæde skal af, hvis man arbejder inden for den offentlige sektor. Ansatte i staten, regioner og kommuner skal altså smide enhver form for religiøs hovedbeklædning, inden de tager på arbejde. Og hvis den ansatte nægter, skal vedkommende afskediges.

Pædagoger, lærere, undervisere, ansatte i ældreplejen og sundhedsvæsenet samt ansatte i styrelser og myndigheder nævnes i beslutningsforslaget som eksempler på ansatte, der ikke må bære religiøs hovedbeklædning. Fint! Så kan jeg måske se en fremtid i møde som arbejdsløs. For jeg har ikke på nogen måde tænkt mig at indordne mig under sådan et krav, hvis det skulle blive aktuelt.

Endvidere stemmer DF's forslag ikke ligefrem overens med de fleste politiske partiers krav om, at flere muslimske kvinder skal ud på arbejdsmarkedet, hvor en del – med tørklæde - allerede gør en stor indsats, for eksempel inden for sundhedssektoren. En sundhedssektor, som DF og andre folkevalgte politikere burde bruge deres politiske krudt på at forbedre i stedet for at blande sig i, hvad folk har eller ikke har på deres hoveder.

Dansk Folkeparti har tidligere foreslået, at det skulle forbydes at bære religiøs hovedbeklædning i folkeskolen. Denne gang gælder det så alle de offentligt ansatte. Og DF's udlændingeordfører Martin Henriksen udtrykker uden at tøve, at forslaget først og fremmest fremsættes med henblik på at forbyde det muslimske tørklæde. Altså kynisk symbolpolitik, der kun har til formål at tryne Danmarks største religiøse minoritet, muslimerne. Han bryder sig ikke om at blive mødt af en ”reklamesøjle” for islam i det offentlige.

Kære Martin Henriksen, tag dig en tudekiks! For hverken undertegnede eller de fleste andre tørklædebærende kvinder har i sinde at smide deres tørklæde på grund af dig og dine ligesindede. Tværtimod så trækker mange af os vores famøse tørklæde endnu tættere omkring vores hoveder, da tryk som bekendt avler modtryk. Hvis du og mange andre i dette land dog bare ville lade os kvinder bestemme selv, hvordan vi vil klæde os.

Ja, mange muslimske kvinder tvinges af familien eller udsættes for socialt pres i deres muslimske nærmiljø til at bære tørklæde, hvilket jeg på det stærkeste tager afstand fra. Men jeg er også imod, at nogen vil tvinge os til at smide tørklædet.

Danske kvinder har ret til både at bære shorts og bære tørklæde, hvorfor jeg sætter mit tørklæde, som jeg vil, hvad enten det passer Martin Henriksen og Dansk Folkeparti eller ej. Og mon ikke de alle til hobe er ligeglade med om SOSU-assistenten, der skal skifte deres ble den dag, de sidder på et af landets plejehjem, bærer tørklæde eller kalot?

Saliha Marie Fetteh
Ekstern lektor, forfatter og foredragsholder