Jødiske spisevaner er CO2-venlige

Mange jøder spiser gerne fisk eller vegetarisk, når de ikke kan få kosher-mad. -

Lene Andersen spiser gerne vegetarisk. Som jøde er hun bevidst om det særlige ansvar, Gud har givet mennesket for skaberværket

Ifølge jødedommen skabte Gud mennesket, for at vi kunne hjælpe med at færdiggøre skaberværket. Der påhviler os altså ikke alene et ansvar for at passe på kloden og dens økologi, men også for at gøre verden til et godt sted at leve for alle.

Når der i Første Mosebog står, at Adam og dermed alle mennesker - blev skabt for at herske over dyrene og jorden, så var det altså ikke for at udnytte og udpine dem, men for at sikre deres eksistens og skabe gode rammer for alt liv.

Helt konkret har jødedommen begrebet om sabbatten. Den gælder ikke kun jøder, men også alle i den jødiske husholdning, dvs. alle ansatte - jøder som ikke-jøder - og marker og dyr. Man må ikke engang plukke en blomst på sabbatten. Jord, dyr og mennesker skal hvile på sabbatten.

På samme måde findes der en regel om et sabbat-år: Hver syvende år skal markerne ligge brak, så jorden kan regenerere sig. - Som et kuriosum kan nævnes, at det ydelsesmæssigt svarer nogenlunde til den 10% braklægningsordning, som EU har haft i årevis.

Der er altså masser af økologisk og miljømæssig tænkning i jødedommen. Det er bare ikke alle vores rabbinere, der er fulgt med ind i det 21. århundrede og har fundet ud af at være eksplicitte omkring de her ting.

I USA og England er der nogle meget aktive jødiske miljøbevægelser, og det skulle da undre mig meget, om vi ikke også kunne finde på noget lignende her i Danmark. Nok ikke i samme omfang, fordi vi er så få jøder, men det skal jo ikke afholde os fra at gå i gang.

På det personlige plan er der fin sammenhæng mellem min jødedom og mit syn på miljø og klima: Jeg var vegetar i 5-6 år, inden jeg konverterede til jødedommen, og køber hovedsagligt økologisk og lokalproduceret, når jeg kan komme til det, og det hænger rigtig fint sammen med den grundlæggende etik i jødedommen.

Desuden betyder det, at jøder kun må spise kosher kød, at vi spiser vegetarisk eller fisk, når vi er ude. Der bliver altså tygget en del grøntsager - og dermed sparet en del CO2 - når jøderne bevæger sig uden for deres kosher husholdninger for at spise.

Lene Andersen er jødisk forfatter og foredragsholder

Mange jøder spiser gerne fisk eller vegetarisk, når de ikke kan få kosher-mad. - Foto: Foto: sxc.hu