Kan tørklædet forhindre voldtægt?

Muftien Shahid Mehdi kritiseres for at mene, at kvinder, som ikke bærer tørklæde, selv er ude om at blive voldtaget.

DEBAT: Hvor er den muslimske opposition til Shahid Mehdis slet skjulte legitimering af voldtægt på kvinder uden tørklæde? Debatten om muftien fortsætter

Siden den muslimske mufti Shahid Mehdi i DR2-udsendelsen "Tal med Gud" udtalte sig om sammenhængen mellem voldtægt og utildækkede kvinder, har debatten raset - også på religion.dk.

Enhedslistens Pernille Rosenkrantz-Theil bebudede i sidste uge en injuriesag mod muftien på vegne af sig selv og alle landets kvinder. Dansk Folkeparti vil have justitsminister Lene Espersen (K) og integrationsminister Bertel Haarder (V) til at gribe ind over for muftiens virke.

Muftien Shahid Mehdi kritiseres for at mene, at kvinder, som ikke bærer tørklæde, selv er ude om at blive voldtaget. Dansk Folkeparti og Enhedslisten mener, at muftien ansporer muslimske mænd til voldtægt af danske kvinder med udtalelser om, at kvinder, som ikke bærer tørklæde på gaden, ikke har krav på respekt.

Selv tog muftien senere på ugen afstand fra kritikken i en pressemeddelese, hvor han blandt andet slår fast, at alle former for overgreb mod kvinder er strengt forbudt islamisk set, og at hans udtalelser ikke bør ses som en opfordring til overgreb.

Samtidig siger Shahid Mehdi, at hans holdning er, "at det er umoralsk adfærd at gå rundt utildækket (læs nøgen), men påklædning er et individuelt valg – uanset køn og eventuelt religiøst tilhørsforhold."

Hele Shahid Mehdis pressemeddelelse kan læses her.

Hos religion.dk's læsere har sagen også skabt debat:

En læser skriver blandt andet:

"Denne absurde kommentar vil naturligvis blive mødt af vrede protester fra muslimer i al almindelighed og imamer i særdeleshed - men nej! Ingen reaktion. Ingen muslimsk opposition til denne slet skjulte legitimering af voldtægt på kvinder uden tørklæde.

Findes der da slet ikke moderate imamer i Danmark?"

En anden læser er af en anden holdning:

"Man kan undre sig over, hvordan det kan være, at der altid er gode kristne danskere, der forlanger, at muslimer skal tage afstand fra det ene og det andet, hver gang der er en med islamisk baggrund, der udtaler noget for egen regning.

At kvinder uden tørklæde selv er skyld i voldtægt, er aldrig noget, muftien har sagt eller givet udtryk for. Derimod gjorde han opmærksom på, at det ifølge islam er umoralsk ikke at tildække sig. Igen ser man medierne smide benzin på bålet!"

Du kan selv give din mening til kende ved at blande dig i læserdebatten.

Læs også religionspanelets tidligere svar om det muslimske tørklæde: Aminah Tønnsens "Grunde til at fravælge tørklædet", Sherin Khankans "Kravet om at bære tørklæde" og Fatih Alevs svar "Koranen om kvindens slør".

Enhedslistens Pernille Rosenkrantz-Theil har sagt, at hun vil lægge sag an imod muftien pga af hans udtalelser om voldtægt og hovedbeklædning (Foto: Scanpix)