Synspunkt

Din hjerne vil takke dig, hvis du bruger fridagene på at kede dig

En forsoning med kedsomheden hos det enkelte menneske kan lukke op til nye rum og nye muligheder, skriver forfatter og billedkunstner Jørn Henrik Olsen. Foto: Nima Stock/Polfoto/Modelfoto

Hvis man ikke flygter for hurtigt fra kedsomheden, kan den være en gylden anledning til langsomt at lade omgivelserne sive ind, skriver forfatter og billedkunstner Jørn Henrik Olsen

Kedsomhed er et vanskeligt fænomen at få styr på. Det er ubestemmeligt. Alligevel fortæller kedsomhed meget om mennesket som sådan, altså om vores grundvilkår som mennesker, at vi keder os.

Kedsomhed og livsmening er forbundne kar. Det, der ingen mening har, er kedeligt, fordi det ikke giver mening at beskæftige sig med det. Vores liv må have en eller anden form for indhold.

Kedsomhed opleves ofte som fravær af mening. Den giver følelsen af at have mistet noget vigtigt. Den er som en mat, ubestemmelig længsel. Det kan være svært at forbinde den med noget godt. Derfor søger mange efter adspredelse og underholdning for at fjerne denne følelse.

Den, der keder sig, søger ofte at overvinde sin kedsomhed ved at opsøge stadig nye og heftige oplevelser. Den valgte kur fjerner dog ikke kedsomhedens problem, derimod får den problemet til at vokse i omfang.

Kedsomhed bærer ansvaret for en overflod af negative konsekvenser. Nogen taler om, at alt for mange i dag rammes af kronisk kedsomhed.

Det kan vise sig ved, at de forspiser sig, begynder at spille om penge eller spille lotto, pjækker fra skole eller arbejde, isolerer sig eller på anden måde opfører sig usocialt eller får et højt medicinforbrug. Listen kan nemt gøres længere. Vi har brug for mindre, ikke mere, stimulation og nysgerrighed. Paradoksalt forekommer det, men følelsen af kedsomhed på den korte bane vil gøre, at vi oplever mindre kedsomhed på den lange bane.

Agerer vi på kedsomhedens problem i vores eget liv i pagt med denne udmelding, så bliver kedsomheden i bedste fald en positiv størrelse, der kan være katalysator for humor, sjov, eftertanke, kreativitet og inspiration. Kedsomhedens problem kan tøjles. Det sker bedst, når vi ikke flygter fra kedsomheden.

Vær derfor god og generøs mod dig selv: Giv dig selv stunder borte fra konstante stimuli. Det vil kunne berige dit liv. Favn derfor gerne kedsomheden - og se stik modsat på stilstandstiden i dit liv. De mange selvforstyrrelser via hektisk aktivitet på de sociale medier kan med gavnlig virkning erstattes af en lang gåtur.

Hvis man ikke flygter for hurtigt fra kedsomheden, kan den være en gylden anledning til langsomt at lade omgivelserne sive ind.

Man må blive modig nok til at lade følelserne få lov til at udvikle sig. En forsoning med kedsomheden hos det enkelte menneske kan lukke op til nye rum og nye muligheder. Derfor er kedsomhed en god mulighed, der kan bane vejen til fornyelse og kreativitet.

Måske handler det om at få ryddet noget til side i kalenderen eller i det daglige livsrum, så det nye kan få plads til at indfinde sig.

Hverken i ensomheden, kedsomheden eller stilheden behøver der at være ingenting.

Der viser sig ofte noget - en overgang eller en mulighed. Noget kommer til syne. Noget nyt, noget gammelt, stærke sansninger, dybe følelser. Måske særligt det vigtige i livet... 
 
Jørn Henrik Olsen 
Forfatter, billedkunstner, cand.theol., ph.d.
Senest har han skrevet bogen 
Den blå ild: Ensomhedens længsel og skønhedens smerte (Vita Nuova Publisher 2016).