Khader: "Kamp mod religiøs forfølgelse er ikke kun et kristent projekt"

Hvor der er stater som ikke sikrer og garanterer religionsfrihed, vil der være religiøse minóriteter, der bliver forfulgt, skriver udlændinge- og integrationsordfører Naser Khader (K). Foto: Ty Stange

Vi skal ikke tolerere overgreb på menneskerettighederne. Men det er langt fra kun de kristne mindretal, der bliver forfulgt i den islamiske verden, skriver udenrigsordfører (K) Naser Khader

I lyset af drabet på 21 dræbte kristne koptere i Egypten nytårsnat, har Dansk Folkeparti krævet dansk politisk fokus på kristenforfølgelse i Mellemøsten. Religion.dk har spurgt MF Naser Khader: Mener du, at Danmark og danske politikere har en særlig grad af forpligtelse på at hjælpe og sætte fokus på forfulgte kristne?

Det seneste angreb på de kristne koptere i Egypten nytårsnat står desværre langt fra alene. Der har i det seneste år været en række angreb på kristne mindretal rundt om i verden. Den slags overgreb på menneskerettighederne må vi ikke tolerere.

Men jeg tror, vi skal være varsomme med at gøre kampen mod religiøs forfølgelse til et kristent projekt. Vi skal passe på, at vi ikke kun fokuserer på én religiøs minoritet. For det er langt fra kun de kristne mindretal, der bliver forfulgt i den islamiske verden.

Det er alle religiøse mindretal. Det er jøder, ahmediya-muslimer, bahai'er, sekulære muslimer og det er de kristne. Hvor der er religiøse fanatikere, vil der være religiøse minoriteter, der bliver forfulgt. Hvor der er stater som ikke sikrer og garanterer religionsfrihed, vil der være religiøse minóriteter, der bliver forfulgt.

Danmark skal fordømme al religiøs forfølgelse
Derfor er det utrolig vigtigt, at Danmark gennem EU og FN lægger pres på de regeringer rundt om i verden, hvor religiøse mindretal er udsat for diskrimination, forfølgelse og drab. Det er vigtigt, at Danmark sammen med de andre europæiske regeringer tager et klart og utvetydigt standpunkt, hvor de fordømmer religiøs forfølgelse.

I Danmark har vi tradition for at beskytte vores jødiske synagoger. Jeg synes sagtens, vi kan forlange af bl.a. den egyptiske regering, at de yder en lignende beskyttelse af deres religiøse mindretal og deres helligdomme. Det har været et af ønskerne fra bl.a. de kristne mindretal.

Moderate muslimer er ikke blevet mere intolerante
Samtidig vil jeg gerne understrege, at det ikke er mit indtryk, at de moderate muslimer er blevet mere intolerante over for andre religioner. I går havde de arabiske tv-kanaler og især Al Jazeera et i min optik meget opmuntrende tema om kristenforfølgelser. De bragte blandt andet et indslag med Egyptens stormufti. Han fordømte angrebet på kopterne og sagde, at disse angreb gik imod religionen.

Dertil var der flere andre både muslimske og kristne ledere, der ligeledes tog klar afstand fra angrebet.

En ung muslimsk kvinde som bar tørklæde og som blogger, opfordrede de moderate muslimer til at deltage i de kommende dages (ortodokse) julegudstjenester. For at sende et signal til islamisterne om, at man fordømmer deres ugerninger, og at man er villig til at beskytte de kristne brødre og søstre fysisk, som den unge kvinde udtrykte det.

Al Jazeera viser den rigtige vej
Jeg synes også, det er meget positivt i den grad at se en kanal som Al Jazeera sætte fokus på og tage afstand fra religiøse forfølgelser. Al Jazeera holdt fast i, at det var en bilbombe og ikke en selvmordsterrorist, og at den egyptiske regering derfor ikke kan lægge ansvaret fra sig eller skyde skylden på Al-Qaeda. De insisterede på, at det er den egyptiske regerings ansvar, at værne om de hellige steder alle hellige steder.

Jeg synes det er et vigtigt og et positivt skridt i den rigtige retning, og måske én af satellitkanalernes store fordele, at vi kan stå sammen verden over om fordømmelsen og afvisningen af angreb på religiøse minoriteter.

Naser Khader er MF for de Konservative og kommentarskribent ved religion.dk.

Foredrag med Naser Khader kan bookes på Kristeligt Dagblads Foredragsliste