Læge: Menneskeliv skal ikke skabes for at være reparationsvæv

Samtidig med bekæmpelsen af misbrug blandt unge tager den russisk-ortodokse kirkes ungdomsbevægelse en mere og mere nationalistisk drejning, hvilket nogle mener skyldes, at patriark Kirill ønsker at tage del i den ideologiske ledelse af landet, som Putin bl.a. har et godt greb i. - Foto: Berit Hvassum.

Derimod skal vi bakke op om metoder til at udvinde stamceller, der ikke involverer begyndende menneskeliv, mener læge og formand for Kristelig Lægeforening Ellen Kappelgaard

Som kristen og læge er jeg naturligvis meget interesseret i behandlingsformer, som er til gavn for syge mennesker. Det gælder også nye lovende behandlingsformer, forudsat de har effekt og ikke gør skade.

LÆS OGSÅ:Gennembrud: Forskere udvinder stamceller fra klonet menneskefoster (eksternt link)

En forholdsvis ny behandlingsform er behandling med stamceller. Stamceller er celler, som har mange muligheder i sig, og derfor kan dirigeres til at udvikle sig til den type celler, der er brug for ved en given sygdom. En stor fordel er det, når man kan få fat i stamceller fra personen selv, da væv udviklet fra disse ikke afstødes, sådan som det kan ske ved fremmed væv.

Men når der skabes stamceller ud fra et nyt menneskeliv, som det nævnes her, ser jeg et etisk problem, som det i øvrigt også nævnes af forskerne selv.

Skråplan truer
Ud fra et kristent menneskesyn har et menneskeliv helt fra begyndelsen en enestående værdi. Det er meget vigtigt at holde fast ved det for at bevare respekten for det enkelte menneske og ikke blive forråede i vores forhold til hinanden som mennesker.

LÆS OGSÅ:Kloning af menneskefostre: Menneskeliv skal ikke frembringes for andres skyld

Derfor mener jeg, det er et skråplan, når et menneskeliv "skabes" med det ene formål at omdanne det til noget reparationsvæv. Og derfor er det ikke en god vej at gå med forskningen.

I stedet mener jeg, vi skal bakke op om andre måder til at udvinde stamceller. Metoder, som ikke involverer begyndende menneskeliv skal fremmes, da de ikke på samme måde er etisk betænkelige. Sådanne metoder er muligvis også lettere og billigere, anføres det i artiklen, og i så tilfælde er det da en ren win-win situation.

Ellen Kappelgaard er læge og formand for Kristelig Lægeforening.