"Lad 2012 være et bamhjertighedens år"

Som troende muslim har begivenhederne i 2011 (atter engang) lært mig essensen af det islamiske begreb tawakul, som betyder tillid til Gud i alle henseender, skriver den muslimske forfatter Safia Aoude Foto: Privatfoto

Mit største ønske for Danmark i 2012 er, at barmhjertigheden skal tages frem og pudses af fra det støv, vi har begravet den under, skriver den muslimske jurist og forfatter Safia Aoude 

Med en omskrivning af Charles Dickens' berømte indledning til romanen "To Byer," så har 2011 for mig været både den bedste tid og den værste tid, visdommens år og dårskabens år, troens periode såvel som vantroens periode, den mørke tid og den lyse tid, og samtidigt håbets vår og fortvivlelsens vinter. Sorg og glæde fulgtes ad i 2011.

Vi så det arabiske forår i udlandet forvandle sig til det forsømte forår, for da håbet sprang frem, trak det volden og ondskaben med sig. Men vi så også i Danmark, at Dansk Folkeparti efter valget i november sev ud med badevandet så stille og roligt, at det er svært at forestille sig, at man engang har været alvorligt bekymret for deres hadefulde retorik.

Og på samme tid blev glæden over Dansk Folkepartis afgang blandet med nervøsiteten for en rød regering med skattestigninger og en planlagt betalingsring omkring København.

De forældede tørklædeforbud i visse erhverv (domstolene, politiet, militæret) er ikke blevet afskaffet i 2011, men bliver det til gengæld i 2012, om Gud det vil.

Til gengæld har Danmark endeligt fået et Dansk Islamisk Center, der kommer til at arbejde for åbenhed omkring islam i en dansk kontekst, hvad der i høj grad er brug for i Danmark, set i lyset af den voksende interesse i befolkningen for åndelige og religiøse emner.

Vi må møde det nye med fordomsfrihed og tillid
Som troende muslim har begivenhederne i 2011 (atter engang) lært mig essensen af det islamiske begreb tawakul, som betyder tillid til Gud i alle henseender. Guds plan er altid den bedst planlagte; derfor må vi mennesker blive ved med møde det nye med fordomsfrihed og tillid, selv om tidligere tiders begivenheder og erfaringer måske har lært en noget andet.

For ligesom med Charles Dickens' vise ord, så vil vi i 2012 have både alt og intet i vente. Man ved, at det nye år er som et ubeskrevet blad, som vi kan fylde med ord i denne verden. Vi kan vælge og vrage blandt vores egne hensigter og egne handlinger og være med til at forme året foran os.

Spørgsmålet er, hvad vi vil fylde 2012 med? Skal vi fylde året med barmhjertighed, tilgivelse, venskab, kærlighed og håb, eller vil vi fylde det med gammelt nag, magtkampe, vold, krig og sorg?

Allah, den Ophøjede, har (atter engang) givet os muligheden for at vælge rigtigt og gøre en bedre forskel. Vi er ikke døde (endnu), så mulighederne for at rette op på vores fejl er levende. Fremtidens arme er åbne og klar til at omfavne vores gerninger og hensigter. Allah, den Ophøjede, har valgt tid, sted og betingelser vi kan vælge vores indstilling og strategi.

Jeg håber på mere inklusion og empati
Mit største ønske for Danmark i 2012 er, at barmhjertigheden skal tages frem og pudses af fra det støv, vi har begravet den under. Ikke flere tvangsudvisninger af børn, ikke flere vilkårlige nedskydninger af unge mennesker i bandeopgør, ikke flere beskidte magtkampe indbyrdes, og ikke flere skattestigninger.

Men gerne flere smil, flere udstrakte hænder til andre, mere gavmildhed i forbindelse med velgørenhed, mere inklusion, personligt ansvar hos den enkelte til samfundet og meget mere gensidig empati os mennesker imellem.

Danmark bør endeligt anerkende et selvstændigt Palæstina i 2012. Og så ser jeg frem mod en længe tiltrængt ændring af kirkeskatteloven, den eneste valgfrie skat, vi har i Danmark. Medlemmerne i andre trossamfund end folkekirken skal også kunne drage nytte af denne valgfrihed, og jeg håber, at 2012 vil opfylde dette ønske.

Safia Aoude
Muslim, jurist og forfatter