Menneskelivet er ikke tilfældigt

Hvert enkelt lille liv, hvor spildt eller håbløst det end måtte se ud, er kristeligt set værdifuldt, skriver Nana Hauge.

SKABELSE: Vi glemmer ofte i dag, at alt det værdifulde i livet -- ja, selve livet -- det har vi fået skænket, skriver cand.theol. Nana Hauge

Religion.dk sætter for tiden fokus på skabelse og videnskab. Nana Hauge skriver om skabelsens betydning fra en kristen synsvinkel.

Spørgsmål:

Hvilken betydning har skabelsestanken for menneskets forståelse for livet? Hvilken betydning har skabelse for mennesker i dag? Hvordan kan man gennem skabelsesberetningerne få børn og unge til forstå den religiøse vinkel?

Annelise

Svar:

Kære Anne Lise

Ifølge skabelsestanken har Gud skabt og velsignet mennesket og jorden og alt, hvad der er på den. Alt dette har Gud gjort af faderlig omsorg, godhed og barmhjertighed, uden at mennesket behøver at gøre sig fortjent til det. Livet har vi altså fået skænket kvit og frit.

Dette skulle gerne betyde først og fremmest tre ting for menneskets forståelse af livet:

1. At menneskelivet er helligt og ukrænkeligt. Det vil sige, at hvert enkelt lille liv, hvor spildt eller håbløst det end måtte se ud, kristeligt set er værdifuldt, for det er sådan Gud vil det.

2. En taknemmelighed over det liv man har fået skænket, med alt hvad det indebærer. Denne taknemmelighed skulle gerne udmønte sig i taknemmelighed og et liv i Guds tjeneste, og et liv i Guds tjeneste er kristeligt set altid et liv, der leves i indbyrdes kærlighed mennesker imellem uden personsanseelse. Man kan nemlig ikke elske Gud uden at elske næsten.

3. At menneskelivet ikke er tilfældigt, men at Gud har en mening med det enkelte menneske, nemlig at det skal blive sig selv. Sig selv bliver et menneske i forholdet til Gud og næsten. At blive sig selv har kristeligt set intet at gøre med at realisere sig selv, men derimod med at "realisere" næsten, det vil sige at skabe gode betingelser for medmenneskets liv.

Dette mener jeg er lige så aktuelt for det nutidige menneske, som det har været for mennesker til alle tider. Måske er det endda særlig godt at huske på i dag, hvor vi ofte føler os ansvarlige for at skabe vor egen tilværelse og mener, at vi først og fremmest er vor egen lykkes smed og ofte glemmer, at alt det værdifulde i livet – ja selve livet – det har vi fået skænket.

At give et bud, på hvordan man får børn og unge til at forstå betydningslagene i skabelsestanken, ville føre for vidt her. Jeg vil i stedet foreslå dig at få fat på noget litteratur på området. Der er masser udmærket konfirmationsundervisningsmateriale, der behandler emnet. Se også www.skolekirke.dk som er en portal med undervisningsmateriale om kristendom til folkeskolen.

De bedste hilsner

Nana Hauge
Cand.theol.