"Min måned som buddhistisk munk har gjort mig mentalt rigere"

"Formålet med at lade sig ordinere er at arbejde mere med de indre værdier, fjerne de urenheder og unødvendige 'kanter', man har i sit liv", siger lægbuddhist og product manager Allan Chemnitz. Foto: Wat Phra Dhammakaya, International Dhammadayada Ordination Program.

Allan Chemnitz fortæller herunder om sin vej mod at blive ordineret som munk i Thailand, om fysiske anstrengelser og om taknemmelighed over livet

De fleste danskere tager til Thailand for at holde ferie. Det har jeg også gjort mange gange, fordi min kone er thai. Det var også det, der gjorde, at jeg en dag i 2007 var i Wat Phra Dhammakaya i Juelsminde i Danmark.

På det tidspunkt vidste jeg intet om buddhisme, men min nysgerrighed blev vakt, da jeg blev introduceret til meditation.

LÆS OGSÅ: Buddhist: sådan får du et sundt liv

Det har forandret mig til det bedre på en række områder. På et tidligt tidspunkt satte jeg mig for at lære om dybden og bredden af buddhismen. I den proces har dekanen i templet Luang Phi Phrakongsak været en uvurderlig lærer for mig, men jeg har også undersøgt nettet. I den proces har jeg selv skrevet en blog om min fremadskridende forståelse.

Unge mænd bliver munke for en periode som en del af deres personlige udvikling. Målet er at give dem sunde værdier i livet. Måske er den vigtigste årsag at udvise en taknemmelighed over for ens forældre. Resultatet er gode gerninger, der bidrager til et fredeligt samfund.

Turen går til Thailand
Da det blev muligt at være munk i en periode i Danmark, meldte jeg mig. Det var en stor oplevelse. I den forbindelse blev jeg bekendt med, at det er muligt at gennemgå et mere intensivt program i hovedtemplet i Bangkok.

Derfor meldte jeg mig til programmet International Dhammadayada Ordination Program (Forkortet IDOP). Jeg skulle være munk i en måned - den 7. april til 6. maj 2012. Wat Phra Dhammakaya ligger nord for Bangkok nærmere betegnet Pathum Thani. Beslutningen var taget. Jeg var på vej til Thailand.

At være munk kræver stærk fysik
Første trin er, at man gennemgår et sundhedscheck foretaget af en thailandsk læge. Man bliver skrevet ind og interviewet. Alt er nyt. Det hele er godt organiseret og sker under ordnede forhold.

Alle ens ejendele bliver taget fra én, og den næste måneds tid gennemgår man noget, der på mange måder minder om militærtræning med en strikt disciplin og et program, som varede fra klokken 04:30 til 22:00 aftenen, når lyset bliver slukket.

LÆS OGSÅ: Hvor finder jeg en meditationsgruppe?

Det anbefales, at vi i løbet af den tid, vi er munke, dyrker yoga og strækker os for at holde os smidige. Det er ikke blot et godt råd. Det er en nødvendighed. De udfordringer, der kommer i den kommende tid, er nemlig ikke kun af mental art. Det er også meget vigtigt, at ens fysik er i orden.

Det opdager jeg, og især en tidligere amerikansk marinesoldat som er startet på samme hold som jeg. Undervejs må han opgive. Det er for hårdt for hans knæ og især hans ryg. De mange timer på knæ på det hårde gulv er en stor udfordring for os fra Vesten, som er vant til det magelige liv.

Kulturer mødes
Et rent sind giver et rent miljø. Det bliver gentaget igen og igen. Det varer ikke længe, før vi har lært at samarbejde. Jeg hører til den ældste gruppe omkring de 50 år. Vi kommer fra hele verden.

Andre er blandt andet fra England, Singapore, Indien, Japan, New Zealand og USA. Der er også en gruppe unge thaier, som er meget veldisciplinerede. De er gode til at støtte os andre. Der er også to munke fra Bhutan, som er med for at lære om Theravada-buddhismen, og den måde, Wat Phra Dhammakaya i Thailand er organiseret.

LÆS OGSÅ:Sådan bliver du buddhist

De næste mange dage får vi en detaljeret undervisning i grundlæggende buddhisme. Om Buddhas fødsel, liv, spørgsmål og undervisning frem til hans oplysning. Vi forbereder os på de ting, vi skal kunne recitere til vores ordination.

Som munk er man taknemmelig og afholdende
Som munke skal vi udvise omhu og omtanke i alt, hvad vi foretager os. Maden er donationer fra lægfolk, der har arbejdet hårdt, for at vi kunne spise måltidet. Der må derfor ikke frådses. Det gælder også alt andet, vi foretager os. Igen bliver vi mindet om det store ansvar, det er, at være munk.

LÆS OGSÅ: Hvad mener buddhister om Vestens meditationsbrug?

Vi spiser kun morgenmad og middagsmad. Resten af døgnet får vi det, man kalder Pana. Det vil sige juice og flydende mælkeprodukter uden tilsætning. Det var noget, jeg havde frygtet. Det viste sig ikke at være noget problem. I løbet af tre dage havde jeg vænnet mig til det.

Munke er rollemodeller
Mennesker har brug for rollemodeller, som er efterlignelsesværdige. Når man bliver munk, er man per automatik en rollemodel det øjeblik, man får sin orange dragt på.

Det er et kæmpe ansvar. Man træder frem og overgiver sit liv for en stund eller for hele livet til at fuldføre det, som Buddha påbegyndte. Han var den største rollemodel, fordi han trænede sig selv gennem mange liv for at opnå perfektion ved at frigøre sig selv fra lidelse.

Efter vi er blevet ordineret, kører vi 11 timer mod nord op i bjergene til grænsen mellem Thailand, Burma og Laos. Allermest ser jeg frem til at meditere mere.

Jeg er blevet et bedre menneske
Min tid som munk har givet det resultat, jeg havde håbet på. Formålet med at lade sig ordinere er at arbejde mere med de indre værdier, fjerne de urenheder og unødvendige 'kanter', man har i sit liv.

Der er så mange ting i livet, vi tager for givet, når vi lever i frihed. Ofte værdsætter vi ikke de muligheder, vi har i vores del af verden, og vi bliver utaknemmelige til trods for, at vi har alt og har alle muligheder for at få et lykkeligt liv.

LÆS OGSÅ: 10 kendis-citater om meditation

Mit sind er bevæget i den efterfølgende tid. Jeg har lært at forstå alvoren ved at være munk. Det har ikke kun noget med mig at gøre, men med resten af samfundet. Når man lader sig ordinere som munk, er det ikke blot noget, man gør for sjov, men for at blive et bedre menneske.

Det øjeblik, man får sin munkedragt på, er man en hellig mand. Ens gerning er hellig, og man er i en situation, hvor man kan give mennesker håb og en større mening med livet.

Jeg rejser hjem, ikke blot nogle oplevelser rigere, men som et rigere menneske i mental forstand.

Allan Chemnitz er product manager og lægbuddhist. Hans blog handler om meditation og buddhisme.