- Min tro lærer mig at tage ansvar for mit liv

Aminah Tønnsen glæder sig over de små ting - selvom omverdenen opfordrer til overforbrug. - Foto: Foto: .dk

Muslimske Aminah Tønnsen har indrettet sig, så krisen ikke mærkes. Cyklen og apostlenes heste er nok til hverdag

Hvilken krise? Ja, det lyder måske arrogant i disse tider; men jeg har faktisk ikke mærket noget til nogen krise.

Jeg er opvokset i efterkrigstidens Flensborg, hvor alle familier var ramt både økonomisk og menneskeligt. Det har lært mig aldrig at tage noget for givet, og at indrette mig med henblik på, at det værst tænkelige kunne ske.

Vi levede et arbejdsomt og enkelt liv og lærte at sætte tæring efter næring. Jeg har været spejder i mange år, og skulle det gå helt galt, kan man da altid koge sig en portion havregrød over et bål. Jeg har levet en årrække under fjerne himmelstrøg, hvor man aldrig kunne være helt sikker på, at der var vand i hanerne, når man havde brug for det. Ind i mellem måtte vi ty til etagevask ligesom i barndommen. Femogtyve års muslimsk faste har lært mig, at jeg sagtens kan klare mig i mange timer uden mad og drikke.

Jeg bekymrer mig ikke om aktiekurser og boligpriser og har indrettet mig med en husleje så lav, at den også er overkommelig i krisetider. Jeg bor centralt, så jeg i dagligdagen kan klare mig med min cykel og apostlenes heste.

Min livserfaring og min tro har lært mig at være fremsynet, at tage ansvar for mit liv, at holde fast i det enkle liv og i glæden ved familien, naturen og de små ting i hverdagen - også selvom omverdenen konstant opfordrer til grådighed og overforbrug.

Min tro og min livsforståelse er vigtige støtter for mig i mit daglige arbejde i Muhabet, der er et værested for sindslidende med flygtninge- og indvandrerbaggrund. Her har jeg i et par år dagligt været omgivet af mennesker i dyb krise; men selvom vi aldrig decideret taler om tro, så viser det sig igen og igen, at disse mennesker - uanset deres religiøse tilhørsforhold - holder sig selv og hinanden oppe i tanken om, at Gud holder hånden over dem, og at Hans veje er uransagelige.

Livet er en gave, man aldrig må tage for givet.

Af Aminah Tønnsen, forfatter og foredragsholder