Minaret-forbud - hvad bliver det næste?

Naveed Baig, 34-årig hospitalsimam og projektleder ved Rigshospitalet og Herlev Hospital. -- Foto: Foto: Leif Tuxen.

- Forbudet mod minareter i Schweiz siger noget om den stigende islamofobi, som vi jo også kender alt for godt til herhjemme, skriver hospitalsimam Naveed Baig i sin blog

Hvis minareter er tegn på den spredende 'islamisme' som det nationalistiske, racistiske parti (det schweiziske folkeparti) i Schweiz påstår, skal man bruge endnu stærkere midler end bare at forbyde minareter som det skete i dag (29.11.09) i en folkeafstemning.

Man skal rive moskeerne ned, fængsle og udvise dem som forsøger at komme i nærhed af moskeerne. Måske forære dem penge i Euro som svare til 100.000 kroner for at tilbagesende dem? De muslimske skoler må lukkes ned og alle koraner fra de muslimske hjem må konfiskeres og brændes.

Dagens referendum i Schweiz fortæller flere ting om vælgerne. Hvor uvidende, hadske og frygtsomme en del af schweizerne egentlige er. Bare at man kunne få et referendum om emnet er overraskende, for det strider imod al fornuft og rettighedsprincipper.

Det siger også noget om den stigende islamofobi, som vi jo også kender alt for godt til herhjemme. Det er også et tegn på svaghed og panik fra vælgernes side. Selv hvis islam skulle spredes (i ordets mest negative forstand), så kan det ikke gøres med sværdet, tvang eller had.

Historien bevidner, at islam ikke udbredte sig med disse midler (der er naturligvis undtagelser), men med eksemplarisk opførsel, invitation og åbenhed. Derfor er det helt uforståeligt med denne reaktion især når man kigger på Schweiz' historie med islam og muslimer. Men det var nu heller ikke helt uventet med dette udfald af resulatet.

Moskeen i Geneve som er en af de fire moskeer i landet som har minareter (der bliver ikke kaldt til bøn derfra) er blevet angrebet flere gange op til selve folkeafstemningen om minareterne. (TRT, tyrkisk radio og TV, 27.11.09). Den er bl.a. blevet angrebet med sten og maling. BBC rapporterede også om en racistisk plakat og et hadsk computerspil (hvor man kunne skyde minareter ned, lidt ligesom vores ubehagelige Hit the Bitch spil herhjemme) som har været kørende under valgkampagnen.

Da der er flere ortodokse kirker og sikhtempler med kupler i Schweiz udover kirketårnene mv. føltes det især diskriminerende for landets mange muslimer, bevidste mennesker og menneskerettighedsforkæmpere mv.

Der bor ca. 400,000 muslimer i Schweiz, hovedsageligt fra ex-Jugoslavien og Tyrkiet og der er igen evidens for religiøs ekstremisme i landet. Selv hvis det var en ekstremistisk tendens, ville det nok ikke hjælpe med et forbud mod minareter. Det schweiziske råd for religion (hvor jøder, muslimer og kristne mv. er repræsenteret) tog afstand fra afgørelsen om en folkeafstemning om emnet som så blev gennemført idag.