"Mit ønske for det nye år er større religiøs tolerance"

Sikhernes største helligdag er Vaisakhi, som markerer den 10. Guru, Guru Gobind Singhs, initiering af Khalsa Panth. Denne falder også sammen med den store høst. Nytåret markeres for alvor ved Vaisakhi, der finder sted i april, skriver sikh og foredragsholder Parvinder Singh Randhawa. Foto: Privatfoto

Vi bør synliggøre lighederne og fællesskabet mellem forskellige trosretninger. Med større interesse og forståelse vil mange fordomme blive aflivet, skriver sikh og foredragsholder Parvinder Singh Randhawa

Så er der ikke lang tid, til at nytårsraketterne skyder 2012 ind, og 2011 bliver fortid. For mig er det altid et godt tidspunkt at skue tilbage på året, der er gået: Hvad har været årets højdepunkter? Fik jeg nået de ting, jeg havde ønsket? Sker der tilstrækkeligt meget i mit liv? Skal der ske mere? Bevæger mit liv sig i det hele taget fremad? Og er jeg på vej i en ønsket retning, eller skal retningen også justeres lidt ind?

Tiden er et redskab
Når vi pludselig skal til at skrive 2012, bliver vi også mindet om, at vores kostbare tid bevæger sig med hastige skridt. Der er nu gået endnu et år, og vi har et år mindre til at udrette, hvad vi nu engang ønsker at udrette i denne verden, hvilket minder mig om et citat fra John F. Kennedy: We must use time as a tool, not as a couch. (Vi bør opfatte tiden som et redskab, ikke som en sofa, red.) Tiden er begrænset, og vi ved ikke, hvor meget af den vi har tilbage.

Nytår fejres med tak og bøn
Selvom jeg, som stort set alle andre her i landet, markerer nytåret mellem den 31. december og 1. januar, ligger sikhernes nytår efter Nanakshahi kalenderen reelt den 14. marts, som svarer til den første dag i måneden Chet. Præcis en måned senere ligger sikhernes største helligdag Vaisakhi, som markerer den 10. Guru, Guru Gobind Singhs, initiering af Khalsa Panth. Denne falder også sammen med den store høst og overskygger i den grad nytåret en måned tidligere. Af denne grund markeres det nye år også for alvor ved Vaisakhi.

Overgangen til det nye år (uanset hvornår det markeres) sker typisk med en tak til Gud, for hvad Gud har givet i det forløbne år, og med en bøn om fortsat støtte i det nye år. Mange står tidligt op og besøger et sikh-tempel, en Gurdwara, med deres tak og bøn. Mange vil også gøre ekstra rent og have afsluttet alle opgaver, så man begynder det nye år på en frisk: En ny begyndelse.

Mange ønsker for det nye år
Personligt er jeg også taknemmelig for året, der er gået og ser frem til et endnu mere spændende 2012, med alt hvad det vil byde på af store og små oplevelser og udfordringer. Jeg er ved at bygge hus og ser især frem til at se det færdige resultat og flytte ind i det, forhåbentlig i løbet af foråret.

For Danmark ønsker jeg, at det nye år byder på større religiøs tolerance og forståelse. Med større interesse og forståelse vil mange fordomme blive aflivet, hvilket igen ville medføre større tolerance.

Jeg glæder mig selv over, at vi i Danmark også vil markere World Interfaith Harmony Week, som ligger i den første uge af februar. Der er en kærkommen lejlighed til at synliggøre lighederne og fællesskabet mellem mange forskellige trosretninger.

Ligeledes ønsker jeg mig en forbedring af den globale økonomiske situation, så der igen kan komme gang i efterspørgsel, optimisme og jobskabelse til de flere og flere arbejdsløse. Og ikke mindst ønsker jeg, at der kan komme et gennembrud på klimafronten, så verden kan begynde at rette op på de store miljøbelastninger, inden det er for sent. Ikke så få ønsker og slet ikke små, men det er trods alt gratis at ønske!

Parvinder Singh Randhawa er sikh og foredragsholder. Arbejder til dagligt i finanssektoren.

Sikhernes største helligdag er Vaisakhi, som markerer den 10. Guru, Guru Gobind Singhs, initiering af Khalsa Panth. Denne falder også sammen med den store høst. Nytåret markeres for alvor ved Vaisakhi, der finder sted i april, skriver sikh og foredragsholder Parvinder Singh Randhawa Foto: Gerry Walden