Debat

Muslim: Guds lys viste en vej frem igennem angstens mørke

Jeg har lært, at jeg kun har de begrænsninger, som jeg lod angsten pådutte mig, og jeg har nu gemt dem væk et fjernt sted, da jeg pakkede rygsækken og drog ud på den mest betydningsfulde rejse i mit liv, skriver muslim Nour Tessie Jørgensen. Foto: Privatfoto.

Jeg gik fra at brillere på drømmestudiet og organisere frivilligt arbejde til pludselig ikke at kunne gå uden for en dør eller kunne smøre en simpel rugbrødsmad. Men i dag har jeg lagt angsten et fjernt sted hen, skriver muslim og cand.mag. Nour Tessie Jørgensen

Det er min overbevisning, at de fleste kommer ud for kriser igennem deres liv. Det kan være sygdom, sygdom i familien, dødsfald, tab af nære venner, det kan være arbejdsløshed eller depression. Fælles for dem alle er, at man føler sig magtesløs eller tynget af besvær. Til tider så kraftigt, at man ikke kan forestille sig en udvej eller forbedring. Jeg har været igennem personlige kriser, og den sværeste var kampen imod angst og dens kontrol over mit liv.

Det ramte mig som et lyn fra en klar himmel, og pludselig kunne jeg ikke identificere mig med mig selv længere. Jeg gik fra at brillere på drømmestudiet og organisere frivilligt arbejde til pludselig ikke at kunne gå uden for en dør eller kunne smøre en simpel rugbrødsmad. Min verden ændrede sig, efterhånden som hallucinationerne blev hyppigere, og jeg lå søvnløs af frygt for hallucinationernes togt i nattens mørke. Jeg gik fra at elske en rutinepræget hverdagmed sport og sociale aktiviteter til at frygte fremmede i toget.

Med tiden, med støtte fra familie og nære og igennem terapi, lærte jeg at visualisere min angst, og jeg lærte at forstå den og kontrollere den. Hvor den før havde kontrolleret hele min verden, tog jeg nu magten tilbage. Det tog lang tid at komme tilbage til livet, for jeg skulle lære alting på ny. Selv små handlinger som at koge et æg kunne slå mig ud af kurs. I lang tid tog jeg et skridt frem og to tilbage. Men jeg nægtede at stå stille, jeg nægtede at lade mit liv og alle mine drømme og ambitioner blive oversvømmet af angst.

Igennem min tro indså jeg, hvor stor en nådegave vores sind er. Jeg fandt styrken til at holde fast i mine mål, og jeg fandt viljen til at holde fast, selv i de hårdeste storme.

Gud er en essentiel del af min væren og gøren, og bestræbelsen efter at implementere hans 99 navne (egenskaber), igennem hvilke han har ladet os kende ham, er mit fyrtårn. Han har ikke skabt os for lidelse og smerte, men for at vi skal gøre livet let for hinanden og opnå altomfattende lykke, der sker igennem implementeringen af hans navne, som han har skabt som vejvisere for os.

"Gud er himlenes og jordens lys. Med hans lys er det som med en niche, hvori der er en lampe. Lampen er omgivet af glas, og glasset er som en tindrende stjerne. Den tændes fra et velsignet oliventræ, der hverken hører til i øst eller i vest, hvis olie næsten kan lyse, uden at nogen ild berører den. Lys over lys" (Koranen 24:35).

Livets besvær og prøvelser er vores motivation til at løbe mod Guds nærhed, for hvis livet var en dans på roser, ville vi glemme den altomfattende evige lykke ved enhver distraktion udformet i små midlertidige glæder. Gud har skabt mennesket med en umåleligt høj værdi, og det er en værdi, vi bør lære at give os selv. Livet består af midlertidige prøvelser og midlertidige glæder, men hav den altomfattende og evige lykke for øje. Det var min motivation, og det er mit råd til andre, som gennemgår kriser.

Nu er jeg på rejse i verden, og jeg bryder med de grænser, angsten satte for mig. Lever uden faste skemaer og siger ja til enhver ny oplevelse livet byder mig. Jeg tager min anden kandidatgrad og lærer sprog. Jeg har set mig selv vokse og efterlade min gamle ham tilbage et ukendt sted.

Jeg har lært, at jeg kun har de begrænsninger, som jeg lod angsten pådutte mig, og jeg har nu gemt dem væk et fjernt sted, da jeg pakkede rygsækken og drog ud på den mest betydningsfulde rejse i mit liv. Jeg har fået venner fra hele verden, og glæder mig til alt fra jagten på nordlys, jagten på tidslommer med muligheden for at bevidne fortidens historie, til safari i Afrika og naturvandringer rundt om i verden.

Nour Tessie Jørgensen
Cand.mag i islamiske studier og debattør.