"Muslimske lande har sendt nødhjælp"

Der er for mig ingen tvivl om, at situationen i Pakistan er blevet nævnt i fredagsbønnen i moskéerne verden over, skriver muslimske Aminah Tønnsen. Foto: Foto: AFP PHOTO BANARAS KHAN

Det passer simpelt hen ikke, at muslimer ikke hjælper deres medmuslimer i Pakistan, skriver muslimske Aminah Tønnsen i et svar til Dhamu Chodavarapu

Det måtte jo komme før eller siden: Kristeligt Dagblad skriver den 16. august, at "den muslimske verdens førende lande ikke føler sig forpligtede til at hjælpe Pakistans regering og befolkning i den akutte nød, landet befinder sig i."

Guf for højrefløjen; men virkeligheden er som altid med den slags bombastiske udtalelser mere nuanceret end som så.

Seksten fly fra Saudi-Arabien
Allerede den 4. august kunne man i Arab News læse, at Saudi Arabien har forpligtet sig til at donere nødhjælp til Pakistan til en værdi af 100 millioner dollars i samarbejde med FN. Den 17. august rapporteres det, at Saudi Arabien indtil videre har sendt 16 fly med nødhjælp af sted.

Endvidere er der oprettet konti til indbetaling af bidrag. Kongen går forrest med bidrag på 5,3 millioner dollars, kronprinsen med 2,6 millioner dollars og premierministeren med 1,3 millioner dollars.

Medicin er afsendt fra Marokko 
Dagbladet Aujourd'hui le Maroc beretter den 12. august, at der er afgået fly fra Marokko til Pakistan med 12 tons medicinalvarer - og der er sikkert mange flere eksempler at hente på nettet for den, der er interesseret i et mere nuanceret billede af virkeligheden, end de hjemlige medier giver.

Der er i hvert fald ikke basis for udtalelser som at: "ingen muslimer yder hjælp til medmuslimer i Pakistan", som Dhamu Chodavarapu skriver.

Jeg kan naturligvis ikke bevise det; men der er for mig ingen tvivl om, at situationen i Pakistan er blevet nævnt i fredagsbønnen i moskéerne verden over. Jeg kan endvidere forestille mig, at dette års zakat-ul-fitr (almisse i forbindelse med fastens afslutning) i mange moskéer vil gå til ofrene i Pakistan.

Muslimer giver også til Røde Kors
Helt konkret ved jeg, at dette er tilfældet for Det Albanske Trossamfund på Frederiksberg, der i de senere år flere gange har indsamlet penge, som er blevet doneret til katastrofehjælp rundt omkring i verden via Dansk Røde Kors.

Ja, for det er nemlig en kæmpe vildfarelse at tro, at herboende muslimer ikke donerer nødhjælp via organisationer som Dansk Røde Kors eller Dansk Flytgningehjælp.

For selvom der er nogle muslimer, der foretrækker at donere via Danish Muslim Aid eller andre muslimske organisationer, så er der absolut intet til hinder for, at muslimer donerer penge via ikke-muslimske organisationer.

Dhamu Chodavarapu skriver endvidere, at: "... muslimer tror Gud hjælper dem, der tror på Ham, og det er ikke nødvendigt at hjælpe medmennesker i nød blot de tror på Ham, hjælper Han."

Mage til sludder skal man lede længe efter: Omsorg for skabelsen er islams hovedhjørnesten, og Koranens sura 107 betegner den, der ikke er parat til at dele sine menneskelige og materielle ressourcer med andre som vantro, slet og ret.

At ikke alle muslimer efterlever Guds vejledning, skal islam ikke lastes for.

Aminah Tønnsen er muslimsk forfatter, foredragsholder og panelist ved religion.dk.