Obama er ikke slået igennem udenrigspolitisk set

Hvis Helle Thorning eller Lars Løkke henviste til Bibelen i en politisk diskussion, ville vi i Danmark finde det yderst mærkeligt; ligefrem pinligt og helt uden relevans. Det er egentlig en skam, mener Lone Skov Al Awssi. Foto: Mette Frandsen.

Forhåbentlig får republikanerne nu overskud til at samarbejde med Obama om at løse de overvældende problemer, landet står overfor, skriver salgsagent Lone Skov Al Awssi

Det er med stor glæde, at jeg ser Obama blive genvalgt. Han fortjener fire år mere, på trods af at hans første periode for mange har været en skuffelse.

Udenrigspolitisk er han ikke slået igennem, Guantanamo eksistere stadig og Mellemøsten kalder på hans opmærksomhed.

Indenrigspolitisk efterstår der store opgaver med den elendige økonomiske situation og et stort uløst problem med integration af illegale emigranter.

De sidste to år har hans politiske råderum været stærkt begrænset af et republikansk flertal i Kongressen, deres største mål og fokus har ligget på at undgå Obamas genvalg.

LÆS OGSÅ:
Ehrenreich: Derfor vandt Obama valget

Jeg har det svært med republikanerne

Forhåbentligt får republikanerne nu overskud til at samarbejde med Obama om at løse de overvældende problemer, landet står overfor.

I ugerne op til valget, var jeg i tvivl om, hvorvidt Obama blev genvalgt. Det så svært ud. Jeg trøstede mig med, at Romney ikke ville blive en ny George Bush. Han er klogere, mere vendt mod Europa og
dygtig på en række områder.

LÆS OGSÅ:"Det var som at være til landskamp i fodbold"

Men jeg har det svært med republikanerne. Man ved aldrig rigtigt, hvornår den meget neokonservative side dukker op. Hvornår det, set med danske briller, bliver lidt for fanatisk og fundamentalistisk.

Obama bruger sjældent religion i sine taler

Obama virker ikke særlig religiøs. Han er erklæret "Protestant Christian", altså protestant som de fleste i Danmark. Hans baggrund er ikke religiøs og han var i mange år slet ikke interesseret i religion.
Han troede ikke på Gud. Først da han mødte sin kone og fik børn tilsluttede han sig en protestantisk kirke.

Han bruger sjældent henvisninger til religion i sine taler, dog afsluttede han sin sejrstale med ordene "with Gods grace." Dronning Margrethe fortalte i et interview, at hun først blev religiøs da hun blev Dronning. Hun måtte simpelthen støtte sig til Gud for at kunne klare opgaven. Måske Obama vil opleve det samme.

LÆS OGSÅ: Mormon: Jeg stemmer ikke på Romney

Mitt Romney bruger sin religiøse overbevisning i sin politik. Som mormon er han hjemme i bibelteksterne og bruger dem også, dog lidt nedtonet i valgkampen. Det virker mærkeligt for os danskere. Hvis Helle Thorning eller Lars Løkke henviste til Bibelen i en politisk diskussion, ville vi i Danmark finde det yderst mærkeligt; ligefrem pinligt og helt uden relevans.

Modigt at bringe religion frem i politisk diskussion
Det er egentlig en skam, for det kunne vel også vise en større del af en politikers personlige liv og holdninger, hvis vi ikke var så følsomme over for at skilte med en personlig religiøsitet. Måske også skabe mere tolerance over for hinandens religiøse holdninger.

Forleden var min søn og jeg til et middagsselskab. Der opstod en spændende, politisk diskussion om, hvorvidt man som samfund kunne og skulle skabe ens baggrunde og muligheder for alle. Midt i en række politiske argumenter, henviste min søn til en fortælling i Bibelen. Der blev sådan lidt stille.

Det var tydeligt, at det er yderst uvant argumentation blandt danskere at bringe Bibelen i spil i en politisk diskussion. Der adskiller vi os meget fra amerikanerne. Selv synes jeg, at det var ret modigt gjort og roste ham bagefter. Det er flot, når de unge tør vise en facetteret personlighed og ikke frygter modtagernes reaktioner.

Lone Skov Al Awssi er salgsagent, katolik og panelist ved religion.dk.