Overrabbiner: Pas på med at ændre civilregistreringen

Vi følger opmærksomt debatten og forventer naturligvis også at blive inddraget, hvis eventuelle nye lovforslag kommer frem på bordet, skriver overrabbiner for Det Mosaiske Troessamfund i Danmark Bent Lexner. Foto: Jakob Boserup

Hvis staten overtager civilregistreringen, vil det være en forringelse af det jødiske samfunds mulighed for at være i forbindelse med jøder i Danmark, skriver overrabbiner Bent Lexner

Med hensyn til Det mosaiske Troessamfunds ret og pligt til at føre ministerialprotokoller, indgår dette lovmæssigt i anordningen af 1814, hvilket efter min opfattelse kunne betyde, at en ændring af denne ret/pligt måske vil være i strid med den danske lovgivning. Alle borgere også jøder bliver registreret i et bopælssogn i folkekirken, medens navneattest, dødsattest m.m. udstedes af overrabbineren og indføres i ministerialprotokollen.

Det mosaiske Troessamfund har ikke haft mulighed for at overgå til maskinel registrering, hvilket betyder, at vi fortsat indfører manuelt i hånden, såvel når det drejer sig om udskrivning af attester, som når det drejer sig om indførsel i ministerialprotokoller.

Dette arbejde er enormt krævende, og overrabbinerens sekretær bruger mange timer dagligt på dette arbejde. Ud fra en økonomisk betragtning ville det på denne baggrund være udmærket, at registreringen går fra kirken til civilsamfundet.

På den anden side vil det betyde en væsentlig afskæring af den forbindelse, som naturligvis opstår, når familier skal være i kontakt med rabbinatet, hvad enten det er på grund af en fødsel, en død eller en navneattest.

Ud fra dette vil det være en forringelse af det jødiske samfunds mulighed for at være i forbindelse med jøder i Danmark.

Vi følger opmærksomt debatten og forventer naturligvis også at blive inddraget, hvis eventuelle nye lovforslag kommer frem på bordet.

Bent Lexner
Overrabbiner