Præst: Meditation er helende for krop og sjæl

Jeg har i mange år praktiseret meditation i en kristen kontekst. Jeg har blandt andet gået i lære hos den gamle klostertradition og har opdaget, at der er meget at hente i netop at være fuldt tilstede i det, jeg er i, hver dag, så godt jeg kan, skriver stiftspræst Jette Dahl.

Christfulness er at lade sig fylde af Kristus, og han har meget mere at sige om dig på din vej, skriver stiftspræst Jette Dahl

Jeg har læst meget om mindfulness og fik sidste efterår tilbudt et mindfulness-kursus som præst på Psykiatri Vest i Esbjerg. Det var et rigtigt godt og udbytterigt kursus. Instruktøren fortalte på en meget jordnær, autentisk og hverdagsagtig måde om det.

Det var tydeligt, at hun havde omsat det og brugte det i sin egen hverdag. For mig blev det en øjenåbner, for der er så mange lighedspunkter med den kilde, som kristendommen har at øse af og så det, jeg her oplevede.

Det har udviklet sig til, at mindfulness-instruktøren og undertegnede til efteråret udbyder 6 antistress-aftener i Treenighedskirken i Esbjerg, med Mindfulness & Christfulness og undertitlen lyder: Uanset hvad du tror, er du meget mere end det!.

Mindfulness betyder 'bevidst nærvær'
Det er en øvelse i at være til stede hver dag i det, der sker. Der er konkrete redskaber at hente her til at skrue ned for den indre dialog med gamle vanemønstre og automatiske reaktioner, som vi ofte er meget styrede af, også ubevidst.

Det betyder ikke i praksis, at vi får en tænd- og sluk knap for vores tankemylder, men det er en træning i at være opmærksom på en åben måde lige nu. Når du f.eks. sidder ved aftensmaden med din familie, så handler det om at være nærværende til stedet og ikke sidde og planlægge aftenens program. En ting ad gangen, er et godt huskeråd.

LÆS OGSÅ:Det moderne menneske mangler nærvær

Men at leve nærværende i nuet skal der arbejdes med dagligt, om det skal have en blivende effekt. Tålmodighed er kodeordet her, som på mange andre områder i livet. Undervejs kan du opdage, at du er meget mere end dine tankemønstre, følelser og selvbillede!

Vi skal genopdage kristen meditation

Mindfulness trænes ved meditation og opmærksomhedsøvelser. Det er gavnligt til at forebygge og håndtere stress. Et redskab til det er at meditere dagligt, mindst 10 min.

Meditation har været kendt i mange tusind år. Flere af de store religioner praktiserer meditation, også kristendommen. Det har vi blot glemt, så vi skal genopdage det og gøre det levende og brugbart i dag.

LÆS OGSÅ: Kristen meditation er ikke et helle fra hverdagen

Det har vi i folkekirken ikke være gode til, og det kan være en af grundene til, at andre religioner kan få plads og komme med gode råd til øvelsesteknikker i meditationen. Det ser jeg ikke noget forkert i. Der gemmer sig både dyb visdom og brugbare teknikker i andre religioner end vores egen.

Men vi skal blive meget bedre til at udfolde det indhold, som for mig er det vigtigste: at vi har verdens bedste budskab i den kristne tro og det syn på livet, som der her åbnes til. For det kan vi både leve og dø på.

Kristus har meget mere at sige om dig
Jeg har i mange år praktiseret meditation i en kristen kontekst. Jeg har blandt andet gået i lære hos den gamle klostertradition og har opdaget, at der er meget at hente i netop at være fuldt tilstede i det, jeg er i, hver dag, så godt jeg kan.

Johannes Møllehave siger et sted, at vi dansker er rigtig gode til at være nærværende i det fraværende , i dagen i går eller dagen i morgen. Det har han ret i og derfor er mindfulness så aktuelt at bruge for os i dag. Ikke som en mirakelkur, men som et redskab til at arbejde med sig selv.

LÆS OGSÅ: Mindfuldness er hårdt arbejde!

Jeg definerer meditation således: At meditere er at tømme sig for forvirring og adspredelse for at lade sig fylde af Gud.

Christfulness er at lade sig fylde af Kristus, og han har meget mere at sige om dig på din vej. Det er at blive et helhjertet menneske, uanset hvordan du har det, syg eller rask.

Meditation er ingen mirakelkur mod sygdom
Det vil være at tage munden for fuld at kalde det en mirakelkur mod sygdom, men jeg er ikke i tvivl om, at det er et brugbart redskab undervejs i et sygdomsforløb. Afspændingsøvelser og meditationer gør jo noget godt og helende ved både krop og sjæl, men det vil være at gå fejl af konceptet, hvis det i sig selv kan helbrede sygdomme.

Jeg hilser det velkommen som en frugtbar praksis under alle livets forhold.

Jette Dahl er stiftspræst for åndeligt søgende og sygehuspræst på Psykiatri Vest i Esbjerg.