Synspunkt

"Ramadanen giver mig viljestyrke til at forbedre tanker og handlinger"

"Ramadanen er som ingen anden måned, fordi den er så intensiv og tilstrækkelig lang nok til at nå at implementere nye vaner. Selvom man sagtens kunne have præcis samme gøremål i alle andre måneder, så har følelsen af ramadanen en psykisk effekt og fungerer som en motivationsfaktor", skriver Nour Tessie Jørgensen. Foto: Privatfoto.

De fleste ikke-muslimer fokuserer på fasten. Men ramadanen er meget mere. Det er en tid med håb, viljestyrke, næstekærlighed og for barmhjertighed, skriver cand. mag. og muslim Nour Tessie Jørgensen

Den ydre dimension af ramadanen, afholdelse, er ofte fokus for ikke-muslimer, men der gemmer sig langt mere end den ydre dimension for muslimer.

Ramadanen er hjerternes måned, selvets måned og tungens måned. Hjertet værende et metaforisk symbol på ens psykiske tilstand og tungen værende et symbol på ens tale. Ramadanen er måneden for selvdisciplinering og selvindsigt. Det er måneden for refleksion og lærdom. Det er måneden for forbedring, for håb, for viljestyrke, næstekærlighed og for barmhjertighed.

Overordnet betyder ramadanen for mig en mulighed for at ændre dårlige vaner og tillære mig nye sunde vaner. Om det er kropslige eller sjælelige. Det er en måned, som giver mig viljestyrke til at forbedre mig, og giver mig en kickstart til at forbedre min livsstil og min indre tilstand.

Før ramadanen starter, lægger jeg en plan for måneden, både en kostplan, så jeg sikrer, at min krop holdes sund under fasten, men også en plan for de daglige spirituelle aspekter af ramadanen, og de spirituelle indre tilstande jeg vil ændre. Det vigtigste i ramadanen bliver derfor at opnå de satte mål, og at være der for andre.

Ramadanen er for mange muslimer en måned for fællesskab, men desværre kæmper mange danske muslimer med ensomhed i ramadanen, så det er ligeledes en af mine interesser at skabe opmærksomhed omkring problemet og afhjælpe det.

Det afhjælpes blandt andet ved spirituelle fællesskaber i løbet af de lange fastedage, og i den forbindelse oprettede jeg ramadankalenderen for nogle år siden, der dagligt giver muslimer spirituelle refleksioner.

Jeg har flere yndlingstidspunkter på dagen, blandt andet den fastende dag, hvor man kan fordybe sig i spirituelle aspekter og refleksion over koranlæsningen, solnedgangen, hvor man bliver oversvømmet af taknemmelighed for en smule mad og drikke og nattens timer, hvor der bedes og ihukommes.

Ramadanen er som ingen anden måned, fordi den er så intensiv og tilstrækkelig lang nok til at nå at implementere nye vaner. Selvom man sagtens kunne have præcis samme gøremål i alle andre måneder, så har følelsen af ramadanen en psykisk effekt og fungerer som en motivationsfaktor.

Jeg ville ønske, at ramadanen varede hele året!

Nour Tessie Jørgensen er cand.mag. i islamiske studier og fast skribent på religion.dk.