Ramadanen har mindet mig om at hjælpe andre

I denne ramadan-måned, hvor jeg kunne mærke tørsten og sulten på egen krop, har jeg kunnet mærke en lille bid af, hvordan man i katastroferamte lande må have det, som det var tilfældet med Pakistan i år, hvor det stadig står meget slemt til med voksne og børn, der sulter ihjel, skriver Gülay Kochbay. Foto: Jonathan Ruchti.

Nu skal vi tage afsked med ramadanen, som om vi tog afsked med en gæst, der har været på kort visit hos os, skriver muslimske Gülay Kochbay

Atter tager vi sørgmodigt afsked med ramadan-måneden, hvor afslutningen skal fejres med en kæmpe fest med venner og bekendte.

Jeg havde forventet, at fasten ville være hård denne gang, men med Allah Den Barmhjertiges hjælp blev det meget lettere end forventet.
I denne ramadan-måned, hvor jeg kunne mærke tørsten og sulten på egen krop, har jeg kunnet mærke en lille bid af, hvordan man i katastroferamte lande må have det, som det var tilfældet med Pakistan i år, hvor det stadig står meget slemt til med voksne og børn, der sulter ihjel.

LÆS OGSÅ: Hvad er ramadan?

Samtidig med den store sociale aktivitet, der har været i ramadan-måneden, og hvor jeg er kommet tættere på min familie end nogensinde, har det spirituelle aspekt også været af en stor væsentlighed, for det er sagt om fasten:

Abu Huraira (raa) udtalte, at Allahs Sendebud (saw) sagde: 'For enhver handling er der en rensende almisse, for kroppen er den rensende almisse fasten. Hvad fasten angår, er det halve udholdenhed.'"
 
Med et håb om renselse og med et håb om ikke at begå synder har det været en måned, hvor jeg ihærdigt har reciteret fra Koranen, da det var i denne måned, Koranen, Guds vejledning, blev åbenbaret til menneskeheden.

SE OGSÅ: Billedserie: Ramadanfejring verden over

Nu skal vi tage afsked med denne måned, som om vi tog afsked med en gæst, der har været på kort visit hos os. Dette vil jeg også gøre i selskab med familie og bekendte med mad og gaver, men igen vil dette ske med stor ydmyghed, da mine tanker vil være hos dem, som ikke kan fejre og afslutte Eid på samme måde, men som sidder med tårer og sult og et håb om håndsrækning fra hos os andre.

Mit Eid-forsæt vil derfor være at intensivere mine humanitære tjenester mere end nogensinde før.

Gülay Kocbay er folkeskolelærer og muslim med tyrkisk baggrund.