"Ramadanen var en berigende måned"

Jeg har gjort status over året, der gik. Det er lykkedes mig at tage den mere med ro i det forløbne år, skriver Aminah Tønnsen. Foto: Foto: Malene Korsgaard Lauritsen

For Aminah Tønnsen har det været en særlig oplevelse at holde ramadan på sit arbejde blandt psykisk syge

Ramadanen nærmer sig sin afslutning, og ligesom i de forgangne 31 år har det været en positiv og berigende måned.

Ramadanen glæder psykisk syge
På min arbejdsplads, Muhabet, der er et værested for psykisk syge og sårbare med fokus på flygtninge og indvandrere, har livet gået sin vante gang. De fleste af vore gæster er afhængige af medicin og må derfor ikke faste; men alligevel har det været en speciel måned for dem.

Mange samtaler har fokuseret på familien og på oplevelser i en svunden barndom i deres ofte krigshærgede hjemland, og mange har deltaget i de to ugentlige iftar-arrangementer ved solnedgang, selvom de ikke har været i stand til at faste.

Deres taknemmelighed er overstrømmende, og man må indimellem undres over, hvor lidt der skal til for at sprede lys i deres triste hverdag. Medmenneskelig varme, anerkendelse og smil møder de ikke meget af på gaden eller derhjemme i boligblokken.

Fordybelsen møder jeg i sommerferien
Arbejdet med psykisk syge er både givende og krævende, og når de frivillige engagementer også skal passes, bliver der ikke megen tid til selvransagelse, eftertænksomhed og fordybelse. Dén del af ramadanen har jeg i de sidste par år henlagt til sommerferien. Det kan synes bagvendt - og ikke helt efter bogen; men det fungerer fint for mig.

Jeg har gjort status over året, der gik. Det er lykkedes mig at tage den mere med ro i det forløbne år; men jeg har ikke fået mig frigjort fra et par bestyrelsesposter, som jeg ellers havde planlagt. Det må jeg gøre alvor af til foråret, så jeg kan få mere tid til familien.

Fasteafslutning med pandekager og myntete
Og familien vil være i fokus, når vi samles lørdag for at fejre fastens afslutning - med halvandet døgns forsinkelse. Der skal tilberedes lækkerier, som det er tradition i vort andet hjemland, Marokko. Vi begynder om eftermiddagen med to slags pandekager med smør og honning foruden dadler, mandler, valnøddekerner og den uundværlige myntete.

Først på aftenen står den på traditionel couscous efterfulgt af sesam-mandel kager, semuljekager og endnu en gang myntete. Og så skal der ringes til farmor og til onkler og tanter, fætre og kusiner i Casablanca og Paris, så vi kan ønske dem god fest og få de seneste nyheder.

Aminah Tønnsen er muslimsk forfatter og foredragsholder og panelist ved religion.dk.