4 refleksioner efter terrorhandlingerne i Paris 2015

Er det uetisk kun at mindes dem, der er os nærmest? Jakob Wolf, professor i teologi, svarede på spørgsmålet efter mindehøjtideligheden for ofrene for terrorhandlingerne i Paris i november 2015. Foto: Copyright©Peter Elmholt

Læs eller genlæs fire refleksioner efter terrorhandlingerne i Paris sidste år

Hvordan kan vi forholde os til terrorangreb? I går kostede eksplosioner i den belgiske hovedstad Bruxelles mindst 35 mennesker livet. I november var Paris mål for et terrorangreb, der kostede 130 mennesker livet. 

Efter angrebene i den franske hovedstad reflekterede en række panelister ved religion.dk over, hvordan vi som mennesker kan håndtere dels de frygtelige begivenheder og dels den trussel, mange føler, de må leve med i hverdagen.

Vi har samlet indlæggene fra november 2015 her, så du kan se tilbage på, hvad der blev tænkt og skrevet for fire måneder siden.

Mogensen: Slå koldt vand i blodet

 "Vi må slå koldt vand i blodet, bevare roen og ikke reagere irrationelt. Alle demokratiske kræfter må stå sammen for at beskytte vort samfund mod dem, der vil ødelægge det. Uanset om vi er kristne eller muslimer er vi borgere i det samme samfund og må bevare denne enhed." 

Læs hele indlægget af interreligiøs konsulent Mogens Mogensen
Indlægget blev oprindeligt bragt den 16. november 2015

Terroren sejrer, hvis vi lader os fængsle af frygten

"Der er ikke nogen tvivl om, at der er en trussel fra fundamentalister, som føler behov for at forsvare sig med vold, magt og terror. Men det er en fordel at tage en dyb indånding, og sætte spørgsmålstegn ved den terror, de afstedkommer i os. Står den mål med det, som er sket?" 

Læs hele indlægget af teolog og ph.d. i religionsvidenskab Henrik Lindberg Hansen
Indlægget blev oprindeligt bragt den 16. november 2015 

Teorien om civilisationernes sammenstød er forkert

"Både muslimske og kristne ledere må tage ansvar for at rense ud i misforståelser og tendenser til voldelig fremfærd og dernæst bekræfte vor fælles menneskelighed og de værdier, vi har fælles."

Læs hele indlægget af adjungeret professor ved Menighedsfakultetet i Oslo Knud Jørgensen 
Indlægget blev oprindeligt bragt den 16. november 2015 

Selvfølgelig er det uetisk kun at holde mindehøjtidelighed for Paris

"Det er etisk at holde mindehøjtidelighed for dem, der er os nærmest, hvis vi samtidig er klar over, at det selvfølgelig er udtryk for noget uetisk, nemlig at vi fortrinsvis tænker på dem, der er os nærmest!"

Læs hele indlægget af Jakob Wolf, lektor i teologi ved Københavns Universitet
Indlægget blev oprindeligt bragt den 17. november 2015

Mogens Mogensen er interreligiøs konsulent Foto: .