"Religionsdebatten har været præget af fjendskab og fordomme"

Mennesker, som udfører terrorhandlinger, eller dræber mennesker for den sags skyld, er mennesker, som lider af vrangforestillinger omkring hvordan verden er og hænger sammen, skriver Tessie Jørgensen Foto: Privatfoto

Jeg håber på, at fremtiden bringer mere forståelse og viden omkring forskellige menneskers levevis, skriver repræsentant for Imam Ali moskéen Tessie Jørgensen

11. september. Det er muligvis den mest kendte dato i verdenshistorien. Især hvis man, som jeg, er født i slutningen af 80'erne, være vokset op i 90'erne og først begyndt at forstå verden i 00'erne.

Terrorister lider af vrangforestillinger
For os lader det til, at hele verden ændrede sig den 11. september 2001. Verdens supermagt blev angrebet. Verden ændrede sig, og pludselig blussede religionsdebatten op.

Det lader til, at der findes religioner, og så findes der de religioner som fortolkes, og til sidst de religioner, som fortolkes til sådan en grad, at de ikke ligner deres rødder. Så når en religion har udviklet sig så meget, at den ikke ligner sin første form, kan man så diskutere den og argumentere imod dens rene form?

Der har været meget fokus på islam og muslimer. Om det er på grund af indvandring eller 11. september kan diskuteres. Men en ting er klart; mennesker som udfører terrorhandlinger eller dræber mennesker for den sags skyld, er mennesker, som lider af vrangforestillinger omkring hvordan verden er og hænger sammen. 

Religionsdebatten er præget af fordomme
I religionsdebatten er der meget falskhed og en masse fordomme, som er svære at hamle op med. Vi har en masse fordomme overfor vores medmennesker, hvilket forhindrer os i at forstå hinanden.

De to yderste grupperinger; de religiøse fanatikere og de ateistiske fanatikere, er de hårdeste grupper, at komme til enighed med. Deres holdninger er så fasttømrede og urokkelige. Men det er de færreste, der er sådan, og dog er det dem, vi hører om.

Religion påvirker dagligdagen mindre og mindre. Men stadig er det et af de mest interesse emner. Bare se på antallet af ansøgere til religionsvidenskab, som stiger for hvert år.

Der er noget spændende ved religion, noget vi prøver at forstå, men alligevel er det at tro på Gud en smule tabubelagt. Vi er blevet rigtig gode til at dyrke en form for supermarkedsreligion, hvor man tror på lidt fra forskellige religioner.

Ordet fundamentalist er blevet et skræmmende ord, men det bunder lige så meget i uvidenhed. Alle religioners fundament, det første og den reneste form af religionen, bygger ofte på tanker og idéer om, hvordan man opnår harmoni med denne verden og den næste verden. Hvordan mennesker bør handle for at kunne leve i overensstemmelse med Guds/gudernes love og i overensstemmelse med hinanden.

Man finder rigtig mange gode tanker i religionernes fundament. Der er altså forskel på en fundamentalist og en ekstremist, men religionsdebatten kan have en tendens til at udviske disse forskelle. Jeg er ked af, at religionsdebatten indimellem skaber større fjendskab i stedet for at skabe større forståelse.

Mere forståelse for hinanden i fremtiden?
Jeg tror, at fremtiden byder på mere forskellighed. Muslimerne er en integreret del af det danske samfund, og jeg tror, at fremtiden vil byde på større forståelse mellem religioner og kulturer.

Vi finder samme mål og samme værdier på tværs af forskelle. Et godt eksempel på dette er muslimer og ortodokse jøder, som går sammen på Quds dagen (i år den 26. august) i kampen for Det hellige lands oprindelige form og retfærdighed.

Ligeledes findes der samarbejde mellem kirker og moskéer, og hvad der bliver prædiket i kirken, er ikke så langt fra, hvad der bliver prædiket i moskéen.

Jeg tror ligeledes, at fremtiden vil gøre ateister mere ateistiske og mere fjendske overfor religiøse mennesker. Om det i sidste ende har noget, at gøre med 11. september, vil jeg ikke påstå, men derimod, at den stigende afhængighed af materielle goder er svær at forene med den religiøse og spirituelle verden.

11. september er en dag, vi alle husker. Billederne af de to tårnes fald er som prentet i vores hukommelse. Men jeg håber på, at fremtiden bringer mere forståelse og viden omkring forskellige menneskers levevis. Forståelse for, at der findes mennesker i verden med vrangforestillinger, som påstår at handle i en given religions navn, men uden at deres handlinger er en integreret del af troen.

Tessie Jørgensen er repræsentant for Imam Ali moskéen i København og Wilayah organisationen.