Religionsmødet har fået et sundt klima

Jeg har personligt følt mig både udfordret såvel som styrket gennem mødet med andre danskere, der tror på Gud, hvad enten disse har været muslimer eller kristne eller jøder, fortæller Safia Aoude. Foto: Foto: Gerard Launet

Det er ikke længere pinligt at være troende, og jeg har de sidste ti år oplevet en sund udvikling i religionsdialogen, skriver muslimske Safia Aoude

Religion.dk har spurgt udvalgte panelister, hvordan de oplever, at forholdet mellem religionerne har udviklet sig gennem de seneste 10 år. Hvordan ser udviklingen ud omkring den generelle religionsdialog i samfundet - og hvad har de erfaret fra deres engagement på religion.dk?

Safia Aoude, jurist og muslim, svarer:

For ti år siden var religion stadigvæk et overset emne, hvad medierne angår. Tanken om at inddrage religiøse aspekter i mediedebatten var pressen fuldstændig fremmed og Kristeligt Dagblad var nærmest at anse som et menighedsforeningsblad, der ikke blev taget alvorligt i debatten.

Men sådan ser det ikke ud (mere) nu!

Kristeligt Dagblad har haft en voksende læserskare og et voksende oplag det sidste årti. Folk higer efter at høre og læse om historier, der indeholder nyhedsmomenter af religiøs eller i det mindste åndelig relevans. Ikke mindst på områder som islam og kristendom.

Gode dialogtiltag fra kristne og muslimer
Her har både muslimer og kristne været utroligt gode til at holde dialogen åben og fokus vågen. Både Danske Kirkers Råd og Danmission har etableret tværreligiøse aktiviteter og råd, men også etableringen af Islamisk Kristent Studiecenter har hjulpet med at gøre religionsmødet mellem muslimer og kristne både levende, interessant og vedrørende.

Samtidig har muslimske organisationer og islamiske centre som for eksempel Moskeforeningen Kbh (Dansksproget Islamisk Center) og også Islamisk Trossamfund (WAKF) brag den muslimske religion ud i samfundet gennem fredagsbønner på dansk, åbne døre og gennem samfundsrelevante islamiske aktiviteter på dansk, der har tiltrukket også ikke-muslimer.

Det er ikke længere pinligt at tro
Min erfaring er helt klart, at det er blevet både nemmere og mere relevant at inddrage religion i samfundet, både på arbejdspladsen, i skolerne og i det offentlige rum, ikke mindst i det mediestyrede offentlige rum.

Det er ikke mere pinligt at vedkende sig troen på Gud, og jeg har personligt følt mig både udfordret såvel som styrket gennem mødet med andre danskere, der tror på Gud, hvad enten disse har været muslimer eller kristne eller jøder.

Jeg glæder mig til fremtidens religionsmøder
De negative konsekvenser har naturligvis været, at der samtidig også har været en øget negativ fokus på religionen. Men sekulære ekstremister og militante ateister har kun styrket mit eget forhold til troen, og heldigvis står disse gruppers verdensanskuelse nu til debat og kan behandles kritisk, hvor der før var en tendens til at tillægge disse gruppers synspunkter en værdipolitisk stilling.

Således oplevede jeg som deltager i et CEPOS-seminar om ateismen tidligere i år, at tilhørerne i salen ikke slugte de ateistiske argumenter råt, men faktisk også tog afstand fra dem gennem religiøse argumenter, som man ville stå ved.

Situationen i dag - ti år senere - har skabt en sund debat og et levende klima for religionsmødet, og jeg glæder mig til de næste ti års religionsmøde i Danmark.

Safia Aoude er muslim og jurist og panelist ved religion.dk.